Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

I en orolig omvärld blir det allt viktigare att vi i Sverige kan säkra studenternas möjlighet till en trygg framtid. Detta är i grunden en frihetsfråga, i ett fritt samhälle, bör individen ha frihet att bestämma över sin studietakt och sin framtid, inte begränsas av ett takvärde, skriver debattörerna. Bild: ERIK G SVENSSON
I en orolig omvärld blir det allt viktigare att vi i Sverige kan säkra studenternas möjlighet till en trygg framtid. Detta är i grunden en frihetsfråga, i ett fritt samhälle, bör individen ha frihet att bestämma över sin studietakt och sin framtid, inte begränsas av ett takvärde, skriver debattörerna. Bild: ERIK G SVENSSON

Stoppa inte ambitiösa studenter från att plugga mer

I spåren av coronaviruset sökte 407 000 svenskar till universitet- och högskoleutbildningar under höstterminen. Det är framtida lärare, jurister, ekonomer och sjuksköterskor som tar sina första steg mot drömyrket. Men varje år förvägras tusentals ambitiösa elever en chans att höja sin utbildningsgrad ytterligare på grund av de nuvarande reglerna för antagning, skriver bland andra Jeta Ibishi, vice Ordförande Moderata Studenter Göteborg

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De flesta studenter läser 30 högskolepoäng per termin. Men för de ambitiösa studenter som vill läsa flera kurser eller program samtidigt sätter takvärden för antagningen, framtagna av paraplyorganisationen Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) stopp. Takvärdet är 45 högskolepoäng, motsvarande 150 procents hastighet, per termin. Två utbildningar samtidigt motsvarar 60 högskolepoäng, eller 200 procents hastighet, per termin.

Förespråkare för det nuvarande systemet hävdar att det inte är möjligt att en student läser 60 högskolepoäng per termin. Att studera på heltid idag ska motsvara 40 timmars studier i veckan. I realiteten är så inte fallet, vilket möjligt att studera mer än 100 procent. Ambitiösa studenter bör uppmuntras att studera mer snarare än begränsas i sina studier. Att sätta en högre begränsning på antalet högskolepoäng per termin kommer inte att leda till att alla plötsligt söker sig till 200 procent studier, det handlar snarare om att möjliggöra för de studenter som vet att de är kapabla till att klara en högre studietakt.

Bestämma studietakt själv

I en orolig omvärld blir det allt viktigare att vi i Sverige kan säkra studenternas möjlighet till en trygg framtid. Detta är i grunden en frihetsfråga, i ett fritt samhälle, bör individen ha frihet att bestämma över sin studietakt och sin framtid, inte begränsas av ett takvärde.

Möjligheten att läsa mer än 45 högskolepoäng varje termin skulle även göra det möjligt för studenter att bli klara med sin utbildning snabbare. SACO räknar på att en genomsnittlig student kostar 72 000 kr per år (2015). Det här innebär en stor besparing varje år per student som väljer en högre studietakt. något som är ekonomiskt fördelaktigt för samhället, men också för individen som har möjlighet att bli klar med sin utbildning snabbare och komma in på arbetsmarknaden tidigare, utan onödiga terminer med CSN-lån.

Ambitiösa stängs ute

Det är hög tid för Sveriges universitets- och högskoleförbund att se över sina rekommendationer och snarast möjligt höja takvärdet från 45 till 60 högskolepoäng per termin. Görs inte detta riskerar tusentals ambitiösa elever att stängas ute från sina drömutbildningar till en kostnad för individerna såväl som för samhället.

Linda von Fircks, Ordförande Moderata Studenter Stockholms län

Jeta Ibishi, Vice Ordförande Moderata Studenter Göteborg

Alexander Losjö Dahlström, Styrelseledamot Moderata Studenter Göteborg