Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Jonas Attenius (S). Bild: Robin Aron
Jonas Attenius (S). Bild: Robin Aron

Stoppa högerstyrets systemskifte

Göteborg ska ha landets bästa villkor i välfärden. I stället för att satsa på personalen väljer det svaga högerstyret nedskärningar och privatiseringsexperiment. Vi socialdemokrater kommer att ta strid mot varje försämring för våra välfärdsarbetare, skriver Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I går manifesterade välfärdsarbetare på Gustav Adolfs torg, några meter från kommunpolitikens centrum. Deras budskap var tydligt: Välfärden klarar inte fler nedskärningar, privatiseringar och försämringar. Ingenting tyder på att det unikt svaga högerstyret i Göteborg tänker lyssna på de som kan välfärden bäst.

Högerstyret försöker driva igenom ett systemskifte i välfärden. Anställningstryggheten ska avskaffas. Nattarbetarnas villkor ska försämras. Äldreomsorgen, ledsagningen och hemtjänsten ska privatiseras. Det svaga högerstyret tvingar fram nedskärningar där det behövs högre löner och privatiseringar där det behövs satsningar på vår gemensamma välfärd.

Lösningen på välfärdens problem är inte nedskärningar och försämringar för de anställda. Vi vill i stället satsa på landets bästa villkor i välfärden.

Välfärden befinner sig under ett oerhört tryck. Personalbrist och resursbrist gör att göteborgarna får mindre än de har rätt att förvänta sig för sina skattepengar. Lösningen på välfärdens problem är inte nedskärningar och försämringar för de anställda. Vi vill i stället satsa på landets bästa villkor i välfärden.

Vi var på god väg

Vi var på god väg innan högerstyret valde att prioritera nedskärningar. Under vår tid vid makten satte vi punkt för delade turer, pressade ner andelen otrygga anställningar till rekordlåga nivåer och såg till att Göteborgs stad fick mer jämställda löner än någonsin tidigare. Vi genomförde stora låglönelyft för de som tjänar minst och garanterade stora yrkesgrupper fria arbetskläder.

Men mer behöver göras. Göteborgs stad ska ha landets starkaste anställningstrygghet. Den otrygga anställningsformen ”allmän visstid” ska avskaffas. Nattarbetarna ska få mer tid för återhämtning. Garanterad anställning för alla som har läst gymnasiets barnskötar- eller omvårdnadsprogram ska råda bot på bemanningsbristen. För att fler ska vilja arbeta i välfärden vill vi även satsa 40 miljoner på vidareutbildning för våra välfärdsarbetare.

Men inget av detta kan göras om högerstyret driver igenom sina kortsiktiga utförsäljningar och privatiseringsexperiment. Nu måste vi sätta stopp för högerns misslyckade systemskifte. Socialdemokraterna kommer att ta strid mot varje försämring för Göteborgs välfärdsarbetare. Vi välkomnar fler partier att göra gemensam sak med oss i detta.

Jonas Attenius (S)

oppositionsråd