Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den enskilt största grupp som drabbats är hemlösa, utsatta personer som nu gjorts till kriminella och riskerar få sina liv förstörda, skriver debattörerna.
Den enskilt största grupp som drabbats är hemlösa, utsatta personer som nu gjorts till kriminella och riskerar få sina liv förstörda, skriver debattörerna.

Stoppa Folkbokföringslagens kriminalisering av hemlösa

Den nya folkbokföringslagen skulle sätta stopp för organiserad brottslighet och välfärdsfusk. Istället sätts hemlösa göteborgare dit. Nu kräver vi att regeringen löser frågan och stoppar åtalen av hemlösa och andra utsatta, skriver Tony Haddou (V) och Maj Karlsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

År 2018 skrevs folkbokföringslagen om och det blev då straffbart att folkbokföra sig på fel adress. Ett brott som kan ge upp till två års fängelse. Syftet med lagändringen var att bättre kunna komma åt den organiserade brottsligheten, handeln med svartkontrakt och människor som fuskar med bidrag.

När lagskärpningen genomfördes försäkrade den ansvariga ministern Morgan Johansson (S) oss om att personer som saknar uppsåt inte skulle åtalas. I en intervju i Sveriges Radio sa han ”när det gäller ringa fall, där det inte finns syfte att utnyttja systemet till exempel, kommer man inte att åtala.” Men det visade sig inte vara sant. Nyligen presenterade tidningen Hem och hyra en granskning av alla de hittills 123 åtal som väckts sedan lagändringen trätt i kraft. Den visar att det främst är personer vars syfte inte har varit att utnyttja systemet som har åtalats och dömts.

Resultaten är upprörande då det visade sig att ytterst få kriminella åtalats, men däremot många oskyldiga. I över 50 av de 123 fallen handlar det om människor som är hemlösa. Bara så lite som 11 av åtalen är relaterade till bidragsfusk. Resterande av fallen var antingen kopplade till hotbild mot personen i fråga, separation, skilsmässa och några få fall knutna till andra typer av brottslighet. Men ytterst få av de som hittills fällts för folkbokföringsbrott kan knytas till organiserad brottslighet, den typen av brottslighet som regeringen sa att de ville komma åt

Mer än hälften i Göteborg

Vidare visade granskningen att drygt hälften av alla åtalade i landet har åkt fast i Göteborg.

Dock tyder inget på att fusket är vanligare i Göteborg än någon annanstans. Det tycks snarare bero på prioriteringar och att myndigheternas lokala jakt varit hårdare. För oss riksdagsledamöter från Göteborg kan vi inte acceptera att vanligt folk drabbas och hamnar i kläm i regeringens jakt på kriminella och fuskare som slår helt fel.

Hemlösa personer och personer som flyttar mellan tillfälliga bostäder har dessutom haft det särskilt tufft den senaste tiden. Coronapandemin har både försvårat för de redan hemlösa och fler än vanligt har blivit av med sina bostäder till följd av minskade inkomster. Att i detta läge förvärra situationen ytterligare för denna utsatta grupp är oförståeligt.

”Skickar en tydlig signal”

Den enskilt största grupp som drabbats av kriminaliseringen är hemlösa, utsatta personer som nu gjorts till kriminella och riskerar få sina liv förstörda. Anledningen är att det saknas juridisk möjlighet att ta hänsyn till varför människor lånar eller kapar en adress. Morgan Johansson har hittills inte velat uttala sig om varför lagen slår som den gör utan har istället hänvisat till finansminister Magdalena Andersson. Hon meddelade i Hem och Hyra att det är ”olyckligt om det gör att hemlösa hamnar i kläm”. Dock säger hon samtidigt att lagstiftningen i alla fall ”skickar en tydlig signal om att man ska vara folkbokförd på rätt sätt”. Ett uttalande som är häpnadsväckande långt ifrån verklighetens problem.

Att en regeringsföreträdare säger så till hemlösa personer vars enda brott är att de saknar någonstans att bo är både upprörande och sorgligt. Människor som redan hade det tufft finns nu i polisens brottsregister, med ännu sämre framtidsutsikter i livet.

Istället för att se till att hemlösa åtalas borde regeringen lägga sitt krut på att bygga hyresrätter med rimliga hyror och som folk har råd med.

Vänsterpartiet tänker inte acceptera att regeringen gör livet ännu värre för de som redan har det svårt. Vi har därför lagt ett utskottsinitiativ i riksdagens skatteutskott där vi föreslår att regeringen skyndsamt ska lösa den här frågan för att hemlösa och personer som inte ägnat sig åt bidragsbrott inte ska behöva åtalas.

Istället för att se till att hemlösa åtalas borde regeringen lägga sitt krut på att bygga hyresrätter med rimliga hyror och som folk har råd med. För oss är bostaden en grundläggande social rättighet och vi ser hur hemlösheten slår hårdast mot människor med små ekonomiska resurser och som utestängs från bostadsmarknaden.

Vi hoppas fler partier kommer rösta för vårt förslag, kriminaliseringen av hemlösa och andra utsatta måste få ett stopp.

Tony Haddou (V) riksdagsledamot

Maj Karlsson (V) riksdagsledamot