Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Maria Rydén (M), kommunalråd i opposition

Stoppa det rödgröna slöseriet med sextimmarsdag

Att arbeta sextimmarsdag i offentlig sektor med lön för tid som man inte arbetar är orimligt. Vem ska betala det rödgröna kalaset? skriver Maria Rydén (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Maria Rydén (M) kommunalråd i opposition
Maria Rydén (M)

kommunalråd i opposition

Försöken med sex timmars arbetsdag och lön för åttatimmars arbetsdag sveper som en våg över landet och som ett efterskalv kommer forskningen som pekar på att försökspersonerna känner sig piggare, känner mindre stress och sover bättre. Är det någon som egentligen blir förvånad över att man känner sig piggare av mer fritid?

Kvalitet och ansvar ett krav

Att vara innovativ och våga prova nytt är bra, men det måste göras med kvalitet i fokus och med ansvar för skattebetalarnas pengar. I Göteborg har vi sett avskräckande exempel på miljonrullning till mycket liten nytta när Svartedalens sjukhem provade på att experimentera med sex timmars arbetsdag. Resultaten, som kommer av tio dagars självskattning, pekar på att de anställda upplevde sig piggare.

Den arbetade tiden steg marginellt, men vad innebär det när sjukfrånvaron redan var låg? I jämförelse med alla äldreboenden i staden år 2014 låg undersköterskornas sjukfrånvaro på Svartedalen redan under genomsnittet för staden. Inte heller kan resultatet jämföras med andra äldreboenden än Solängens äldreboende, som är referensobjekt i projektet, eftersom stadens HR-data inte särskiljer undersköterskor som arbetar heltid respektive heltid med partiell tjänstledighet.

Vad säger egentligen en jämförelse med ett enda äldreboende och vilket resultat hade Solängens äldreboende kunnat visa om de också fått tio miljoner kronor att använda på valfritt sätt och fått lika mycket uppmärksamhet?

Känns bra att vända blad

Stressforskningsinstitutet har i dagarna presenterat en snarlik studie som stärker tesen att brist på tid för återhämtning kan orsaka utmattning och störd sömn. Märk väl att rapporten endast omfattar en veckas upplevelse av kortare arbetsdag med lön för full tid. Det ligger nära till hands att undra över placebo-effekten av nyhetens behag – vad hade ett sockerpiller kunnat åstadkomma? Eller rent av en veckas ändrade motionsvanor?

Ett kapitel är i vart fall skrivet i och med att sextimmarsförsöket på Svartedalens sjukhem avslutas vid årsskiftet. Det känns bra att vända blad eftersom det moraliskt inte går att försvara att de rödgröna hittills har gett bort cirka tio miljoner kronor för tid som inte har arbetats. Slutnotan har vi ännu inte sett.

Att arbeta sextimmarsdag i offentlig sektor med lön för tid som man inte arbetar är orimligt. Vem ska betala kalaset?

Maria Rydén (M)

kommunalråd i opposition