Toakö. 30 lägenheter ska dela på sex toaletter. Så tänker Stena Fastigheter lösa toabehovet under stamrenoveringen på Pennygången. Skillnaden mot bilden ovan är att det nu är vinter, kräksjuka härjar och toalettkön klockan sju på morgonen lär bli ohanterligt lång. Stenas svar på detta är pottor och hinkar, skriver Catharina Thörn och Håkan Thörn.
Toakö. 30 lägenheter ska dela på sex toaletter. Så tänker Stena Fastigheter lösa toabehovet under stamrenoveringen på Pennygången. Skillnaden mot bilden ovan är att det nu är vinter, kräksjuka härjar och toalettkön klockan sju på morgonen lär bli ohanterligt lång. Stenas svar på detta är pottor och hinkar, skriver Catharina Thörn och Håkan Thörn.

Stena sätter bokstavligen hyresgästerna på pottkanten

Stena Fastigheter
|

En vintermorgon i Göteborg köar ett tjugotal familjer med pottor och hinkar, fyllda med avträde, framför en toalett utanför sitt hyreshus. En scen från 1800-talets Fattigsverige?

Nej, det är Stena Fastigheter som renoverar sina hyresfastigheter på Pennygången år 2017. Inga ersättningslägenheter, tillgång endast till kallvatten i farstun – och trettio hushåll delar på sex toaletter på gården. Som kompensation ges en hyresfri månad under renoveringsperioden, som pågår under två månader.

Detta var Stena Fastigheters besked till hyresgästerna på Pennygången under ett informationsmöte om den stamrenovering som börjar i januari. Chockade hyresgäster frågade om Stena verkligen trodde att denna lösning skulle fungera klockan sju på morgonen, då upp till sex barnfamiljer i en uppgång ska i väg till jobb, skola och dagis och inte ens har en toalett att dela på. Detta under en period när kräksjukan är som mest intensiv.

Stena föreslog att vi skulle skaffa pottor och hinkar. Bestörta vände vi oss nästa dag till Hyresgästföreningens jurister, som meddelade att hyresgäster saknar juridiskt skydd. En fastighetsvärd kan i princip vräka sina hyresgäster under renoveringsperioden. Ändå har praxis varit att erbjuda ersättningslägenheter – ett färskt exempel är Familjebostäders renovering i Kville. En jurist från Hyresgästföreningen som besökte Pennygången hade inte varit med om att en hyresvärd agerat som Stena nu gör.

Nödvändiga reformer

En namninsamling med krav på ersättningslägenhet, alternativt egen toalett på gården för varje familj, har lämnats till Stena av den lokala hyresgästföreningen. Med denna debattartikel vänder vi oss, som både bostadsforskare och boende på Pennygången, främst till politiker på kommunal och nationell nivå. Vi menar att Stenas renoveringslösning understryker vikten av två bostadspolitiska reformer – och det brådskar med att få dem på plats.

  1. För det första, återge hyresgäster inflytande över renoveringar. Se över hyresgästers ställning i hyresnämnden, där fastighetsägare vinner över hyresgäster i 96 procent av alla de fall som gäller renovering.
  2. För det andra återinför en stopplag som hindrar vidare utförsäljning av allmännyttans bostadsbestånd till privata fastighetsägare.

I jubileumsnumret av branschtidningen Fastighetsvärlden (11/2016) listas de tolv rikaste svenska fastighetsägarna, som under de senaste fem åren ökat sina inkomster med 80 miljarder kronor. Tidningen anger ett framgångsrecept: ”investera gärna i bostadsfastigheter”. Det lukrativa i detta har delvis att göra med allmännyttans renoveringsbehov – och nya möjligheter för fastighetsägare att göra standardhöjande renoveringar med hyreshöjningar på mellan 50 – 60 procent.

Köper allmännyttans fastigheter

Stena Fastigheter köper just nu fler fastigheter av allmännyttan än något annat bolag. VD / koncernchef Christel Armstrong Darvik har kritiserat Göteborgs kommun för att inte sälja ut sitt bostadsbestånd och hävdat att det inte är någon skillnad mellan Stena och allmännyttan. Men statistik från SCB har visat att privata värdar satsar betydligt mindre i underhåll, och tar ut betydligt större vinst, per lägenhet än allmännyttiga bolag.

Stena har förvisso efter kraftiga protester från hyresgästerna backat från en renovering med hyreshöjning på 65 procent på Pennygången. Nu blir höjningen 14 –18 procent, dock med en betydligt mindre omfattande renovering, huvudsakligen stambyte – vilket ska ingå i hyran. Andra basala förbättringar, som till exempel jordad el, utgör tillägg med prislapp. När hyresgäster flyttar från Pennygången genomförs ”plusrenovering” – med den ursprungliga hyreshöjningen på 65 procent. Ekonomiskt står alltså Stena – genom att utnyttja tidigare bristande underhåll – i slutänden som vinnare även på Pennygången.

Påstår sig inte ha råd

Stenas senaste renoveringsbesked till sina hyresgäster ger ytterligare ett skäl till varför det är en dålig idé att sälja ut allmännyttan till privata fastighetsägare. När vi hyresgäster på ett möte frågade om vi åtminstone inte kunde få en ersättningstoalett per hushåll under renoveringstiden fick vi svaret att det var för dyrt.

Dan Sten Olsson ligger på plats 262 på Forbes lista över världens rikaste personer, med en förmögenhet värd 47 miljarder svenska kronor. Fastighetsdelen är en växande inkomstkälla – Stena ligger trea på Fastighetsvärldens lista – fastighetsförmögenheten har ökat med fem miljarder på fem år. Dagens Industri har tidigare under rubriken ”Stena trollar bort miljarder i skatt” rapporterat hur Stenakoncernen genom skatteplanering kommer undan med några få procent i skatt.

Den lilla frågan som dessa uppgifter väcker är: Varför anser sig Stena inte ha råd att bekosta drägliga förhållanden för hyresgästerna under renoveringen av Pennygången? Den större frågan blir alltmer relevant att ställa i bostadskrisens Sverige: Ska allmännyttan fortsatt säljas ut till företag som Stena Fastigheter, som i sin affärsgärning så uppenbart representerar själva motsatsen till ”den allmänna nyttan”?

Catharina Thörn

docent i kultur- vetenskap, Göteborgs universitet

Håkan Thörn

professor i sociologi, Göteborgs universitet

Båda boende på Pennygången