Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Stena Fastigheter måste ta ansvar för tryggheten

Att skapa ett tryggt boende är även fastighetsägarens ansvar. Detta måste Stena Fastigheter ta i Tynnered, skriver Olof Pettersson och Ali Karimi, Hyresgästföreningen Frölunda.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tryggheten är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Segregationen späder på brottsligheten i våra bostadsområden och känslan av otrygghet ökar. Alla har ett ansvar att förenkla och förbättra vardagen för varandra.

Hyresgästföreningen har länge pratat om konsekvenserna av otrygghet och segregationen, i dag kan vi läsa om att vårt Göteborg är en av Europas mest segregerade städer. Ansvaret ligger på samtliga göteborgare att göra Göteborg till den bästa staden att leva i.

Fackeltåg mot våldet

I november 2016 anordnade Hyresgästföreningen i Frölunda ett fackeltåg som manifestation mot våldet och dödsskjutningarna där vi bjöd in samtliga aktörer verksamma i området. Det rådde en tydlig konsensus att våldet måste upphöra. Men däremot var engagemanget inte lika stort bland alla, bland annat riktas denna kritik till Stena Fastigheter som efter många samtal fortfarande vägrade att ta på sig ansvaret med att ordna belysning.

Efter många samtal och dialoger med Stena Fastigheter om vikten av att öka belysningen i området för att få bukt med kriminaliteten valde Stena Fastigheter att ändå vilja lägga kostnaden på de boende. Om Stena ska tas på allvar när man kallar sig för ’’den nya allmännyttan’’ kan inte utgångspunkten vara att varje förändring bara kan ske om de boende tar notan.

Oseriösa aktörer

Vi har inte råd med oseriösa aktörer i fastighetsbranschen. Det handlar om människan. Om en människa inte känner sig trygg hemma, var ska den göra det då? Vi kan inte ha en situation där boende känner sig instängda och isolerade. Vi kan inte ha en fastighetsägare som inte tar ansvar och blundar för områdets utmaningar.

Vi kan inte utgå ifrån att varje fråga och varje begäran på förändring måste gå via stridigheter och oenighet. Stena Fastigheter måste ta sitt ansvar och vi bjuder in till dialog för förändring och ökad trygghet i vårt fina Tynnered.

Olof Pettersson

ordförande Hyresgästföreningen Frölunda

Ali Karimi

bostadspolitisk talesperson HGF Frölunda