Stena fastigheter höjer hyran bakvägen

DEBATT: Efter att Stena fastigheter backade om 60-procentiga hyreshöjningar försöker bolaget nu bakvägen höja hyrorna i en del av lägenheterna på Pennygången. Det kommer att få dramatiska konsekvenser, skriver Nätverket Pennygångens framtid.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För ganska precis fyra år sedan fick vi boende på Pennygången ett chockbesked om att Stena fastigheter ville höja hyrorna med över 60 procent efter renovering. Genom att kollektivt organisera motstånd lyckades vi få Stena att backa. Trots juridisk rätt att göra som de ville har Stena nu renoverat ett av husen med 14 procent i hyreshöjning, en framgång för oss boende.
Stena har vid flera tillfällen sagt att de lärt sig av det som hänt på Pennygången och att man hädanefter ska lyssna på oss. På sin hemsida skriver de bland annat: “När vi utvecklar våra bostadsområden gör vi det tillsammans med dig som bor här.”.
Trots dessa löften har Stena nu valt att på Pennygången göra precis tvärtom – de lanserar ett helt nytt koncept (pluslägenheter) som kommer att få dramatiska sociala konsekvenser för hela Pennygången, vilket vi som bor här i realiteten inte kan påverka alls.
Vad Stena gör är att under valfrihetens förrädiska flagg långsamt omdana Pennygången till det de ville från början – ett område med dyra hyresrätter för rika. Problemet är nämligen att i tomma lägenheter kan Stena renovera till högre hyresnivåer. Göteborg är i stort behov av billiga hyresrätter, så varje område där billiga hyresrätter försvinner är en förlust om Göteborg ska vara en socialt blandad stad, öppen för alla.


Inlåsningseffekt
När lägenhet efter lägenhet renoveras upp till mycket högre hyra, så försvinner även möjligheter att flytta inom området. En mamma vars vuxna barn flyttar bor kvar i fyra rum och kök eftersom den är billigare än en nyrenoverad 2:a. Vi får inlåsningseffekter som ytterligare försvårar bostadssituationen i staden.
Dessutom visar Stena att allt prat om relationsförvaltning och boendedialog är ett spel för gallerierna. Som boende upplever vi att Stena inte är intresserade av vad vi vill med vårt område och med våra hem. Det enda som egentligen verkar intressera dem är att maximera vinsten genom att smygrenovera Pennygången.
Om Stena hade lärt sig något efter fyra års boendekamp och verkligen menat vad de har sagt, hade de pratat med oss boende först. Vi vill därför att Stena kommer till oss för att svara på våra frågor – i stället för att kommunicera genom lappar i våra trappuppgångar. Vi vill ha svar från Stena fastigheter – vad är det ni vill göra med våra hem på Pennygången?


Julia Willén
Malin Fricke
Daniel Carlenfors

boende på Pennygången och aktiva i Nätverket Pennygångens framtid