Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven under helgens S-kongress. Alexander Edbom, debattör på Twitter som @alexanderedbom och ledamot i Medborgerlig Samling Järfälla.
Stefan Löfven under helgens S-kongress. Alexander Edbom, debattör på Twitter som @alexanderedbom och ledamot i Medborgerlig Samling Järfälla.

Stefan Löfven tar inte hedersförtryck på allvar

Socialdemokraterna är fortsatt opålitliga i frågan om hedersförtryck. Partiledaren Stefan Löfven kan inte ens säga ordet utan att relativisera begreppet, skriver Alexander Edbom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag tittar på intervjun med Stefan Löfven (S) i SVT Agenda och kan inte låta bli att känna avsky för hur politikerna och opinionsbildare har förnekat problematiken med hederskultur i Sverige i så många år och än i dag har problem med att tydligt prata om och markera mot den.

Stefan Löfven påstår att Socialdemokraterna inte accepterar något som helst förtryck och säger hans parti har alltid stått upp mot det. Det är grunden i socialdemokratin och partiets DNA, menar han.

Hur kan man vräka ur sig något sådant så självsäkert och fritt från självkritik efter att precis sett exempel på den raka motsatsen. Ann-Sofie Hermansson, Nalin Pekgul, Carina Hägg och Maria Alias är några socialdemokrater som engagerat sig i frågan och stött på motstånd. Bland annat blivit kallade för rasister och islamofober. Av andra inom partiet, inte av samhället i stort, som Löfven flera gånger försöker skifta fokus till. Uppenbarligen har inte partiet det i sitt DNA.

“Det så kallade hedersförtrycket” upprepas flera gånger av honom under intervjuns gång.

Intervjun fortsätter med att Löfven förklarar att det inte går att vara så mycket tydligare än vad han varit hittills, och nämner att Socialdemokraternas strategi mot “mäns våld mot kvinnor” har delvis handlat om just det. Och med “det” menar han “det så kallade hedersförtrycket”.

“Det så kallade hedersförtrycket” upprepas flera gånger av honom under intervjuns gång, i samma intervju där han påstår att det inte går att vara så mycket tydligare. Antigen är hedersförtryck ett nytt fenomen för honom eller så är det ett sätt att relativisera hederskulturen, jag tror på det senare. Ordet hederskultur nämns för övrigt inte en enda gång av Löfven och från vad jag kan se förekommer det endast tre gånger på Socialdemokraternas hemsida, en av sidorna har rubriken "hederskultur – en gammal svensk tradition".

Det är ganska uppenbart att Socialdemokraterna fortfarande har problem med att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Löfven förklarar att alla kan på olika sätt vara offer för “det så kallade hedersförtrycket”, både unga och gamla oavsett kön, och det är sant även om kvinnor är mer utsatta men inte en enda gång nämner han att det är samma sak med förtryckarna samt det faktum de ofta består av hela familjen eller klanen. Det ger bara intryck av att Socialdemokraterna försöker ta strid mot “det så kallade hedersvåldet” utan att ha orsakssambanden klara för sig.

Det är ganska uppenbart att Socialdemokraterna fortfarande har problem med att hålla två tankar i huvudet samtidigt, att man kan vara emot rasism och samtidigt bekämpa hederskulturen, och därmed inte tar frågan om hedersförtryck på allvar.

Alexander Edbom

debattör på Twitter som @alexanderedbom och ledamot i Medborgerlig Samling Järfälla