Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bristen på myndigheternas förståelse och konstruktiva beslut för elitfotbollens extremt utsatta läge upplevs därför som ytterst frustrerande. Det går inte att jämföra elitfotboll med camping eller annan fritidsaktivitet av förströelsekaraktär, skriver debattören. Bild: Patric Söderström / TT
Bristen på myndigheternas förståelse och konstruktiva beslut för elitfotbollens extremt utsatta läge upplevs därför som ytterst frustrerande. Det går inte att jämföra elitfotboll med camping eller annan fritidsaktivitet av förströelsekaraktär, skriver debattören. Bild: Patric Söderström / TT

Starta upp elitfotbollen - annars riskerar idrottsnäringen att gå under

Mycket står på spel om vi inte startar upp elitidrotten och särskilt elitfotbollen innan sommaren. Självklart kommer fotbollen att kunna dra igång på ett säkert sätt som inte riskerar att öka smittspridningen. Det är frustrerande regeringen inte har givit klartecken än, skriver Hans Rotherberg (M), riksdagsledamot.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Allt sedan Coronapandemin fick fäste i Sverige och Europa i början på mars månad, upphörde i praktiken all idrottsverksamhet när respektive länders restriktioner trädde i kraft. För de stora publikidrotterna vars ekonomiska grundval är exponering för publik på plats och i TV, tär rådande läge på redan knappa marginaler. Om inte förutsättningarna förändras inom närtid riskerar en stor del av svensk elit- och breddidrott att försvinna.

Den svenska elitidrotten är idag att betrakta som ren näringsverksamhet. Det gäller inte minst de två största lagidrotterna fotboll och ishockey som på såväl herr- som damsidan är beroende av att den kommersiella miljön kring dess verksamhet fungerar. Utan matcher blir det inga intäkter och därmed heller ingen verksamhet. Det är därför avgörande för deras existens att under kontrollerade och säkra förhållanden kunna återuppta sin verksamhet.

Lättar restriktioner

Ur säsongsperspektiv är det framför allt fotbollen som är i ett ytterst pressat läge där herrallsvenskan har ambitionen att starta den 14 juni och damallsvenskan siktar på start 27 juni. Runt om i Europa startar ligorna i jämn takt upp sin verksamhet där tyska Bundesliga var först ut med spel inför tomma läktare men väl med TV-sändningar. Flera länder lättar nu under kontrollerade former på restriktionerna med ambitionen att kunna starta upp på ett ansvarsfullt sätt.

Den svenska elitfotbollen har presenterat ett upplägg gällande tränings- och matchmiljön hur matcher skulle kunna spelas utan att riskera en ökad smittspridning i samhället. Man anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret. Trots dessa ambitiösa ansatser är man frustrerad över att såväl regering som ansvariga myndigheter inte svarar upp mot önskemålen om en konstruktiv dialog och ej heller kan lämna relevanta besked om dess tankegångar kring en uppstart av fotbollens serieverksamhet på alla nivåer i seriesystemen.

Det är ytterst angeläget att seriespelet inom elitfotbollen ska komma igång innan halvårsskiftet. Det finns många avtalsmässiga faktorer som annars försätter dess föreningar i en ohållbar situation vilket för merparten skulle innebära slutet på ofta sekellånga verksamheter. Så allvarligt är läget.

Bristen på myndigheternas förståelse och konstruktiva beslut för elitfotbollens extremt utsatta läge upplevs därför som ytterst frustrerande.

Utöver aspekterna att elitfotbollen är en del av den svenska kulturen så är den också att betrakta som en näringsverksamhet som berör tiotusentals människor som har sin försörjning kopplad till densamma. Därutöver når det folkliga engagemanget för dess verksamhet miljontals människor. Bristen på myndigheternas förståelse och konstruktiva beslut för elitfotbollens extremt utsatta läge upplevs därför som ytterst frustrerande. Det går inte att jämföra elitfotboll med camping eller annan fritidsaktivitet av förströelsekaraktär. Det är inte heller rimligt att fotbollen ska förhindras att bedriva sin verksamhet med ursäkten ”att det kan samlas för många människor på landets sportbarer”. Ursäkta, men det finns faktiskt andra regelverk i beslutsverktygslådan för att hantera sådana scenarier.

Försörjning som försvinner

Att den svenska elitfotbollen ska kunna komma igång snarast möjligt är inte bara en angelägenhet för fotbollsälskare landet över. Det är också en angelägenhet för de tiotusentals människor som annars ser sin och sina familjers försörjning försvinna. Det skulle också bli ett dråpslag mot ännu fler pojkar och flickor vars fritid fylls i den ungdomsverksamhet som dessa föreningar bedriver med ideella krafter. En verksamhet som inte kommer att kunna plockas upp av någon annan, allra minst av stat eller kommuner.

Det är således mycket som står på spel om inte regeringen och berörda ansvariga myndigheter ser bortom sina manualer och förskrivna regelverk. Självklart kan och kommer fotbollen att ta sitt ansvar för att få igång verksamheten under säkra och ordnade former. Allt annat vore att hugga sig själva i foten. Vem vill vara den minister eller myndighetsrepresentant som tar på sig ansvaret att ha skickat svenska elitklubbar in i konkurs? Särskilt som det med kloka beslut grundade på genomtänkta analyser går att göra annorlunda. Endast Sveriges regering kan vara det svaret skyldigt. Annars väntar lång avstängning för många under oöverskådlig tid.

Hans Rothenberg, riksdagsledamot (M)