De svenska upphandlingsvolymerna uppskattas till den gigantiska summan 634 miljarder, enligt uppgift från Upphandlingsmyndigheten 2017. I Göteborgs kommun handlar vi för uppskattningsvis 20 miljarder kronor per år. Inköpen utgör en väsentlig del av en kommuns eller landstings budget och är dessutom den offentliga sektorns största kontaktyta med näringslivet, mätt i pengar. Det händer mycket på området som förtjänar uppmärksamhet i den offentliga debatten.
Det grundläggande syftet med upphandlingen är att förse kommuninvånarna med varor och tjänster till ett pris som ger mest för pengarna. Men vi i Miljöpartiet har högre ambitioner än så.
Det grundläggande syftet med upphandlingen är naturligtvis att förse kommuninvånarna med varor och tjänster inom välfärd, kommunikation, boende och skola med mera, till ett pris som ger mest utfall för pengarna. Men vi i Miljöpartiet har högre ambitioner än så.
Sedan länge har staden, från början på initiativ av Miljöpartiet, arbetat med social hållbarhet i upphandling på flera sätt. Genom att ställa krav på att företag som vinner kontrakt också ska anställa människor som står utanför arbetsmarknaden har det, till exempel i Gårdsten, skapats arbete för 2 000 människor under årens lopp.
Nu arbetar alla nämnder och bolag i Göteborg med en speciell modell som är utarbetad av Nämnden för inköp och upphandling. Den underlättar för att kraven ställs på rätt sätt i relevanta upphandlingar. Vi upplever att näringslivet lokalt är positiva när kraven föregås av mycket kommunikation och dialog. Social hänsyn kan utvidgas till att företagen själva, i dialog med oss, kan visa hur de vill bidra till ett mer jämlikt samhälle, vilket vi skulle vilja testa.
Reserverad upphandling är en ny möjlighet som innebär att kommunen i vissa upphandlingar kan vända sig exklusivt till företag som har arbetsintegration som mål.
Reserverad upphandling är en ny möjlighet som innebär att kommunen i vissa upphandlingar kan vända sig exklusivt till företag som har arbetsintegration som mål och som i sin verksamhet har minst 30 procent anställda som befunnit sig långt från arbetsmarknaden på grund av till exempel en funktionsnedsättning Det har Inköps- och upphandlingsnämnden i Göteborg redan använt sig av kring arbetsträningsplatser och vi i Miljöpartiet vill använda den möjligheten ännu mer.
I den nya lagstiftningen som trätt i kraft 1 jan 2019 finns ytterligare en nyhet, vissa upphandlingar inom välfärdsområdet kan riktas direkt till idéburna företag som återinvesterar vinsten och där de anställda har delaktighet i företaget. Vi ser det som ett bra verktyg för att i högre grad anlita den idéburna sektorn som välfärdsaktörer.
När det gäller den ekologiska hållbarheten ställer Göteborg redan i dag stora krav på miljöhänsyn på en rad områden: Några exempel, minst 50 procent av den mat vi upphandlar ska vara ekologisk – vi i Miljöpartiet vill höja den siffran till 100 procent till 2025. Hundra procent av köttet ska vara ekologiskt och vi vill minska köttkonsumtionen till förmån för vegetariska alternativ, för att minska klimatbelastningen. Vi har minskat köttkonsumtionen med tio procent. Redan i dag är andelen ekologiskt kött i stadens kök 72 procent.
Givetvis ska produkter vi köper in inte bidra till konflikter i andra delar av världen, därför har vi påbörjat ett arbete med att minimera konfliktmineraler i inköpta produkter.
Ett växande miljöproblem är mikroplaster i hav och mark därför har vi förbjudit mikroplaster i det upphandlade sortimentet. I många elektronikprodukter ingår sällsynta metaller som orsakar konflikter i länder långt från Göteborg. Givetvis ska produkter vi köper in inte bidra till konflikter i andra delar av världen, därför har vi påbörjat ett arbete med att minimera konfliktmineraler i inköpta produkter.
Att upphandla för att gynna den cirkulära ekonomin, det vill säga främja produkter som kan återanvändas, redesignas, återvinnas och användas av flera personer är nytt och inte lätt, men det är något som blir allt viktigare för att ställa om samhället i mer hållbar riktning.
Genom det unika upphandlingsråd som, på Miljöpartiets initiativ, finns i Göteborg har näringslivet i Göteborg inklusive den idéburna sektorn och akademin, möjlighet att framföra synpunkter på den offentliga upphandlingen.
Att ta tillvara konkurrensen i näringslivet är nödvändigt för att få bra priser och kvalitet i anbuden. Alla sorters företag ska ha möjlighet att delta och i dag är 87 procent av alla ramavtalsleverantörer till Göteborgs stad små eller medelstora företag. Genom det unika upphandlingsråd som, på Miljöpartiets initiativ, finns i Göteborg har näringslivet i Göteborg inklusive den idéburna sektorn och akademin, möjlighet att framföra synpunkter på den offentliga upphandlingen. Förvaltningen ordnar regelbundet leverantörsträffar för att främja dialog och kunskapsspridning om offentlig upphandling i näringslivet och vi mäter regelbundet leverantörerna nöjdhet med och åsikter om Göteborgs upphandlingar.
Genom att tänka kreativt och nytt och ställa rätt krav i dialog med näringslivet så blir den offentliga upphandlingen ett strategiskt verktyg för att komma närmare det hållbara samhället. Det vill vi fortsätta jobba för i det nya politiska landskapet i Göteborg.
Eva Ternegren (MP)
andre vice ordförande (f d ordförande) i Göteborg stads upphandlings- och inköpsnämnd
Karin Pleijel (MP)
kommunalråd