Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Största sveket mot våra äldre i modern tid

Sverige är på väg att få ett av de sämsta pensionssystemen inom EU. Hela 350 000 pensionärer, flertalet kvinnor, har pensioner som är lägre än EU:s fattigdomsgräns. Detta är det största svek politiken utsatt vårt land och folk för i modern tid, skriver Jarl Strömbäck.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På senare tid har riksmedia börjat att på allvar ta upp frågorna om pensionernas utveckling i sin rapportering och undersökande journalistik. Det är inte en dag för tidigt, givet att det blir allt tydligare vad resultatet av den för snart 20 år sedan gjorda pensionsöverenskommelsen fört med sig. En utveckling som på sikt kommer att ge Sverige ett av de sämsta pensionssystemen inom EU.

När man sedan läser kommentarerna i frågan på sociala medier är det frapperande i hur hög grad de är direkt korkade, präglade av fördomar i stället för kunskap.

Allt fler fattigpensionärer

Sanningen bakom den utveckling som gör allt fler, i synnerhet kvinnor till fattigpensionärer, är att regeringen under Göran Persson (S) på 1990-talet behövde förstärka statskassan efter år av stora underskott. Pengarna som behövdes fanns i ATP-fonderna, men för att ta av dessa måste man konstruera om pensionssystemet.

I interna kretsar använde dåvarande statsministern Göran Persson enligt närvarande vittnen följande argument; ”vi vet vad vi vill ha, sedan är det bara att konstruera argumenten därefter”.

Resultatet har vi facit på i dag när nu cirka 350 000 personer, flertalet kvinnor, nu har pensioner som är lägre än den av EU definierade fattigdomsgränsen. En gräns som ligger långt under det belopp om 15 000 kronor per månad före skatt som regeringen uttalat är alltför lite för att klara sig på.

Att det var ett galet sätt att hantera pensionskapitalet har initierade personer vittnat om i bokform och debatt, bland annat KG Scherman som i rollen som ledande tjänsteman fanns med i omställningsarbetet, och journalisten Joel Dahlberg i sin bok med titeln Pensionsbluffen.

Kvinnor stora förlorare

Att kvinnorna blivit de stora förlorarna är ingen slump. Det är en naturlig följd av att pensionerna i dag relateras till arbetslivets hela längd, i stället för som tidigare de 15 bästa åren. Det innebär med automatik att de som varit hemma med familj och barn blir de stora förlorarna efter pensionsöverenskommelsen. Var finns kvinnorörelsen och synen på jämlikhet i det agerandet?

Utvecklingen på pensionsområdet är det största svek politiken utsatt vårt land och folk för i modern tid.

Jarl Strömbäck

f d distriktsordförande SPF Seniorerna Västernorrland