Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stöd till bosparande kortar bostadskön i Göteborg

En ny rapport visar att ett stöd till bosparande skulle öka sparandet bland unga. Och tiden det tar att spara ihop till en kontantinsats kortas, inte minst i Göteborg. Det är hög tid att regeringen hittar en hoppfull bostadsreform som hjälper unga, skriver Anders Lago och Lars Göran Andersson, HSB.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den 1 mars trädde ett utvidgat amorteringskrav i kraft. Det berör omkring 15 procent av bostadsköparna. Samtidigt ökar blancolånen bland unga med illavarslande hastighet. Unga tvingas in i osäkra lån med hög ränta för att hitta ett eget hem. Så kan vi inte ha det.

Med anledning av det har Prognoscentret, på uppdrag av HSB, tagit fram en rapport om ungas inställning till ett avdragsgillt bosparande av norsk modell. Rapporten utgår från en enkät bland 782 personer i åldern 18-29.

Ökar sparandet

Resultatet visar att ett stöd till bosparande skulle öka ungas sparande med 20 procent i snitt. De med lägst inkomst skulle relativt sett spara mest. Och tiden för att spara ihop till kontantinsatsen för en etta skulle minska med i snitt två år i Sveriges 20 större städer. I Stockholm skulle det nu ta längst tid, 20 år, följt av Uppsala, 14 år. Här i Göteborg skulle det nu ta 13 år att spara ihop till kontantinsatsen, en minskning med hela fyra år.

Regeringen bör därför låta sig inspireras av två lyckosamma norska lösningar som kort går ut på:

  • Skapa ett bosparande som är avdragsgillt med ett halvt inkomstbasbelopp, där avdraget uppgår till 20 procent av sparandet. Avkastningen på bosparandet bör vara skattefritt.
  • Inför ett startlån som innebär att unga människor får möjlighet att låna en mindre del av lånet av staten till förhållandevis låg ränta, och med längre avbetalningstid. Det vore en bra broms mot dagens galopperande blancolån.

Sverige har under alldeles för lång tid låtit de boende stå för i princip hela finansieringen av boendet. Nu är det upp till politikerna att ändra på det.

Anders Lago

förbundsordförande HSB

Lars Göran Andersson

vd HSB Göteborg