Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Abu Bakr al-Baghdadi, ledare för terrororganisationen Islamiska staten.

Stöd sekulära muslimer – inte islamister

Erkänn problemet med islamismen och återvändande IS-terrorister. Stöd i stället sekulära muslimer och sätt stopp för bidrag till föreningar som motverkar integrationen, skriver Rebwar Hassan (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Rebwar Hassan (MP)
Rebwar Hassan (MP)

Islamistiska terrorister har fått sin fanatiska tro från bokstavstroende imamer, äldste och predikanter. Ofta utskickade från Saudiarabien eller Turkiet. De tillåts sprida sin medeltida övertro och ojämlika synsätt. Därtill finansierade genom offentliga bidrag. Alice Bah Kuhnke (MP) borde som bidragsgivande kultur- och demokratiminister skaffa sig nya rådgivare och göra en total genomlysning av bidragssökande organisationer. Den granskningen borde också Säpo göra. Det ligger dessutom i sekulära muslimers och i hela det svenska folkets intresse.

Bah Kuhnke uppger att Säpo bedömer att återvändare från IS är ett av de största terrorhoten i Sverige. Trots det finns så gott som ingen avprogrammering av de terrorresenärer som återvänder, enligt SVT:s Agenda (12/3). Det grundläggande ansvaret för kontakterna med återvändarna ligger på kommunerna, enligt Bah Kuhnke:

”Dels saknar många kommuner erfarenhet av att jobba med komplexa sociala problem [...] Dels saknas det en vilja att tillsätta de resurser som behövs.”

"Tar oehört lång tid"

Bah Kuhnke pressas på hur många som samhället lyckats nå och avradikalisera. Hon anger att 20–30 personer varit i kontakt med olika insatsprogram i bland annat Umeå och Göteborg. Men hon kan inte säga hur framgångsrika kontakterna varit.

”Vi kan inte säga om vi har lyckats, det är först om 10–15 år vi kan säga att de lämnat de här miljöerna. Sådant här tar oerhört lång tid.”

Tiden rinner snart ut för denna regering men i takt med att den islamiska staten besegras kommer en underjordisk islamistisk armé att bli till en femte kolonn i Europa. Bah Kuhnke verkar tycka att det mest är ett kommunalt problem. Jag som representant för sekulära muslimer är inte orolig för en sådan utveckling – jag är skräckslagen!

Men demokratiministern varken ser, hör eller lyssnar på verkligheten. Märkligt!

Om denna regering inte vill göra något för att stoppa islamisterna lär nästa göra det. Frågan är, som jag ställer mig den, om det är bättre om vi vänsterliberala tar itu med islamisterna eller om vi ska låta SD ta itu med dem?

Jag föreslår att denna regering erkänner problemet och snarast drar slutsatser i linje med dessa:

1. Dra in alla sorters bidrag till föreningar etcetera som i praktiken motverkar integration genom att de driver krav på att det svenska samhället ska förändras på grund av islam.

2. Stöd sekulära muslimer.

3. Utvisa icke-medborgare som döms för brott.

4. Förbjud de organisationer som tar emot stöd från diktaturer.

5. Låt krigsförbrytare avtjäna sina straff i hemländerna.

6. När islamiska staten besegrats i Syrien och Irak ska Nürnberg-liknande rättegångar hållas som lagför islamisternas brott mot mänskligheten.

7. Hela den svenska statsapparaten ska inriktas på att stoppa islamismens ideologiska promenad in i vårt land.

Rebwar Hassan (MP)

landstingsledamot, gruppledare i Skärholmen