Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stöd inte illegala bosättare på Västbanken

När Ebba Busch Thor (KD) och Birgitta Ohlsson (L) går upp i talarstolen på Sionistiska Federationens möte söndagen 28 augusti ger de därmed sitt stöd till bosättningar som inte ens staten Israel officiellt stödjer, skriver Olle Katz, Judar för Israelisk-Palestinsk fred.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sionistiska Federationen är (enligt hemsidan) ansluten till WZO, World Zionist Organisation. WZO har många uppgifter. En av dem handhas av Settlement division. Denna organisation finansieras av Israels regering och ger bidrag till bosättningar, som inte ens staten Israel officiellt stödjer; på de territorier som i Israel benämns med de bibliska namnen Judéen och Samarien, det som oftast kallas Västbanken (Palestina).

Bygger ändå

Det kan gälla mark som även formellt ägs av palestinier, men där judiska bosättare, med hänvisning till Bibeln, anser att de kan bo. Det finns exempel på bosättningar där Israels justitiedepartement sagt nej och beordrat rivning – men de byggs ändå med stöd av WZO. Ett exempel är bosättningen Ofra, drygt två mil norr om Jerusalem.

Att tala på Sionistiska Federationens möte betyder att ni tar ställning för ett ”Stor-Israel” där Palestina bit för bit införlivas med Israel, med tvång, med våld, utan respekt för äganderätt. Det innebär, som jag förstår, ett avståndstagande från tanken om en tvåstatslösning. Det är rimligt att fråga er om vilken fredsplan ni då har. Ett stöd för den mest aggressiva bosättarrörelsen betyder att ni tar avstånd från era partiers hittills förda politik vad gäller konflikten.

Gagnar detta framtidstron?

På vilket sätt anser ni att detta gagnar en fredsprocess som gör det möjligt för Israels och Palestinas folk att se fram emot ett liv med framtidstro, fred och ekonomisk/social utveckling?

Bland Sionistiska federationens meriter finns att de 2006 delade ut årets Theodor Herzl-pris för främjande av Israels intressen till den ledande SD-politikern Ted Ekeroth. Jag litar på att ni har bättre omdöme än så. Ted Ekeroth är ordförande för SD i Lund, sitter i kommunfullmäktige och är bland annat känd för att ha publicerat adresser till tilltänkta flyktingförläggningar. Hans bror Kent är en av ”järnsrörsmännen”.

Olle Katz

talesperson för Judar för Israelisk-Palestinsk fred