Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stöd föreningarna bättre för ökad integration

Vi vill se en långsiktig plan för hur föreningslivet i Göteborg kan hjälpa till att främja integrationen. I takt med att segregation och utanförskap växer behöver vi stötta de delar av samhället som dagligen arbetar med att bekämpa det, skriver Emmyly Bönfors (C) och Adam Garneij, CUF Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Emmyly Bönfors (C), ordförande Centerpartiet i Göteborg och ersättare Idrotts- och föreningsnämnden
Emmyly Bönfors (C), ordförande Centerpartiet i Göteborg och ersättare Idrotts- och föreningsnämnden

Utöver bostad, jobb och utbildning fyller förenings-livet en viktig funktion i hur människor integreras i samhället. Det ideella samhället är helt avgörande för att skapa en tryggare stad. Att exempelvis idrotta, sjunga i kör, samla in pengar till välgörenhet, koka soppa till behövande eller lära sig ett nytt språk gör att människor får en mer meningsfull och aktiv fritid. Dessutom skapar det sociala band mellan människor.

Detta är ingenting nytt men i takt med att segregationen växer behöver politiken komma med konkreta förslag för att stötta föreningslivet ännu mer. Ideellt arbetade timmar kostar dessutom samhället väldigt lite pengar i förhållande till vad det ger i slutändan.

Måste sluta konkurrera

Centerpartiet och CUF menar att kommunen måste sluta konkurrera med civilsamhället och föreningslivet. Centerpartiet ser en trend i att det rödgröna styret vill driva all verksamhet själv med exempelvis kommunalt anställda simlärare och kommunalt drivna gym eller att dra in verksamhet inom utbildningssektorn där etablerade studieförbund har en kvalitativ verksamhet till förmån för utbildningar i egen regi.

Adam Garneij, ordförande CUF Göteborg
Adam Garneij, ordförande CUF Göteborg

Centerpartiet och CUF värnar även föreningsfriheten. Klåfingriga politiker behöver lämna föreningarna ifred. Kommunens uppgift är att erbjuda resurser såsom lokaler och pengar till föreningar, inte att detaljstyra dess verksamhet. Att kommunstyrelsen (sammanträde 2016-11-09) beslutade att föreslå att kommunala hyresvärdar av lokaler till föreningar skall kunna kolla igenom föreningars inbjudna deltagare, programinnehåll och exakta verksamhet i lokalen är ett exempel på när politiker behöver backa och lämna föreningar ifred.

En del av lösningen

Centerpartiet Göteborg och CUF är övertygade om vikten av ett starkt föreningsliv när segregationen och utanförskapet ökar. Göteborgs ledning behöver sluta blunda för de problem vi står inför, och svara på hur de vill göra civilsamhället och föreningslivet, till en del av lösningen.

Emmyly Bönfors (C)

ordförande Centerpartiet i Göteborg och

ersättare Idrotts- och föreningsnämnden

Adam Garneij

ordförande CUF Göteborg