Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stöd de sekulära krafterna i Egypten

Det är på tiden att västvärlden och Sverige tar sin hand ifrån den egyptiske diktatorn, Mubarak, och stödjer det egyptiska folket i sin strävan mot demokrati och mänskliga rättigheter, skriver Sameh Egyptson, chef för Scandinavian Culture Center i Kairo.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Politiker och affärsmän i väst och Sverige reagerar kortsiktigt i relationen med Egypten genom att blunda för diktatorns brott mot mänskliga rättigheter, valfusk och tortyr. Mubarak lyckades med det genom att hota att han är den enda som kan skydda västvärldens intressen i Mellanöstern och fred med Israel. Han slår samtidigt hårt emot alla liberala och socialistiska krafter och utpekar sig som det enda alternativet till Muslimska brödraskapet i landet.

Trots att landets årliga tillväxt har varit över fem procent de senaste åren krympte medelklassen och upp till halva befolkningen lever under fattigdomsgränsen, 2 US dollar per dag. En politisk elit styr landet med korrupta byråkrater och kapitalister samt politiker från regeringspartiet tillsammans med polismakten.

Korruption och tortyr

Organisationer för mänskliga rättigheter rapporterar om tortyr på polisstationer i vardagsärenden. Korruption i det ekonomiska livet är känt för alla. Statliga företag och statens mark säljs med korrupta metoder till väsentligt underpris för att gynna den politiska eliten med mutor. Polisen överträder konstant lagen och med korrupta domare underminerar man förtroendet för domstolväsendet. Politiska aktivister får sitta många år i fängelse, bland dem Ayman Nour, den enda seriösa kandidaten mot Mubarak i det första presidentvalet 2007. Notera att de första 25 åren av Mubaraks regim fanns överhuvudtaget inga presidentval.

Valen i dag karakteriseras av fusk och ett föråldrat personval vilket gett Mubaraks parti upp till 95 procent av rösterna i valet 2010. Parlamentet fungerar som en legitimering för Mubaraks makt och i gengäld får parlamentarikerna en del av korruptionens rikedom.

Utan mutor eller kontakter kan de flesta inte utföra sina ärenden med staten eller få ett värdigt arbete. Vården och skolan har kollapsat på grund av låga insatser när staten satsar mest på systemets säkerhet och försvarsmakten. Egyptiska folket är i dag bland de mest sjuka med leversvikt, njursvikt och cancer. Medellivslängden är knappt 70 år. Den kommunala skolan fungerar inte och privata skolor är det enda alternativet för att rusta barnen för arbetsmarknaden samtidigt som analfabetism ökar i stället för att minska enligt många statistiker.

Grym diktatur

Mubaraks system har lyckats driva det värsta systemet mot kvinnor i världen. 95 procent av de egyptiska flickorna blir fortfarande omskurna och Egypten är en av få stater som endast ger kvinnor 50 procent av ett arv jämfört med sönerna. Enligt många undersökningar är Egypten det värsta landet i världen gällande trakasserier mot kvinnor.

Nu har det egyptiska folket rest sig mot diktatorn för första sedan 1977 och maktkampen pågår på gatorna. Detta angår också oss här i Sverige. Våra politiker blundar för Mubaraks grymma styre och stöder diktatorn för att våra företag ska få fotfäste på den egyptiska marknaden. I alla dessa år stödde Europa och USA Mubarak med bistånd och vapen som han använt för att förtrycka sitt folk, säkra olja från Gulfstaterna och Israels säkerhet. På grund av detta tror inte majoriteten av det egyptiska folket på västerländska värderingar och demokrati. Några av dem blev i stället trogna islamistiska fundamentalister för att slå tillbaka mot Mubarak och dess allierade i väst, vilket vi lider av i dag.

Jag är humanist, med kristen koptisk bakgrund och har varit direkt utsatt för Mubaraks grymhet. Min familj kidnappades och användes som gisslan för att jag skulle överlämna mig till säkerhetspolisen när jag var på flykt i Egypten. Jag tvingades så småningom lämna Egypten och söka politisk asyl. Sådana åtgärder är vanliga metoder som används av den egyptiska säkerhetspolisen.

Det bästa som kan hända

Jag anser att det som sker i dag är det bästa som kan hända i Egyptens moderna historia och för omvärlden. Kvinnor med och utan slöjor, kristna, muslimer, humanister, socialister och liberala deltar sida vid sida i gemensamma protester och offrar sina liv för modernitet och demokrati. Egypten följer med den mänskliga strömmen i världen.

Men allt är fortfarande mycket osäkert. Nu när Iran som enda land i världen kommer ut och stödjer revolutionen i Egypten höjs muslimska brödraskapets aktier på revolutionsbörsen, då västvärlden inte vågar ta aktiv ställning. Nu har de civila sekulära staterna i väst en ny stor utmaning att stödja de sekulära krafterna i Egypten med alla möjliga medel.

När amerikaniska och europiska stater tvekar att stödja demokratiska principer genom att fördöma Mubaraks grymhet mot sitt folk kan Iran få mycket större inflytande i Egypten. Sverige har i dag ett stort ansvar som en del av den moderna världen utan kolonial bakgrund. Radikala åtgärd krävs. Demonstranter i Kairo kräver i dag stöd från den fria världen, att folk i väst tvingar politiker att ta sida. De kräver band annat tydligt att Sverige fördömer Mubaraks regims dödande av demonstranter under de senaste dagarna och kallar hem sin svenska ambassadör i Kairo för överläggning. Svenska folket behöver visa sitt stöd genom att demonstrera utanför egyptiska ambassaden i Stockholm och fördöma våldet mot demonstranter i Egypten.

En fördel för Sverige

Jag anser att detta kommer att bättra på Sveriges image som ett demokratiskt land. Sverige har tidigare stött många folk i deras kamp mot diktatorer i Sydamerika och apartheidregimen i Sydafrika. Detta innebär också att svenska företag får en bra framtid i det nya moderna Egypten som är på väg när de gamla korrupta byråkraterna och affärsmännen flyr landet. Något de redan börjat göra. Det krävs inga stora uppoffringar att stödja de demokratiska krafterna. När nu även den egyptiska militären förklarat att den inte kommer att använda våld mot det egyptiska folket, så leder det säkert till att Mubaraks system faller. Nu gäller det att starta ett nytt kapitel i relationen med det egyptiska folket och arabvärlden.

Sameh Egyptson

chef för Scandinavian Culture Center i Kairo