Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ansträngningarna i glesbygden mellan Halland och Gotland, Falubygden och Skåne, har lett till större volymer och lägre investeringskostnader för vår främsta klimatbransch vindkraften, skriver Jeanette Lindeblad.  Bild: Erik Johansen, Svensk vindkraftförening
Ansträngningarna i glesbygden mellan Halland och Gotland, Falubygden och Skåne, har lett till större volymer och lägre investeringskostnader för vår främsta klimatbransch vindkraften, skriver Jeanette Lindeblad. Bild: Erik Johansen, Svensk vindkraftförening

Stå upp för glesbygdens klimatsatsningar

Äntligen säger energiminister Anders Ygeman (S) att subventionerna för landbaserad vindkraft ska stoppas 2021. Det är goda nyheter för alla i glesbygden som lade grunden för ett klimatvänligare energisystem. Nu är det upp till riksdagen att visa att de står upp för en klimatvänlig energipolitik, skriver Jeanette Lindeblad, Svensk Vindkraftförening.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Enligt Världsbanken är landbaserad vindkraft det mest kostnadseffektiva och snabbaste sättet att ställa om energisystemet för att möta våra klimatmål. Det räcker inte att vara fossilfri om 10, 20 eller 30 år. Den hotande klimatkatastrofen kräver en total omställning av vårt energisystem. Nu.

Men de framsynta pionjärer på den svenska landsbygden som i början på 2000-talet satsade på den helt nya och obeprövade vindkraftsteknologin för att skapa ett klimatvänligt energisystem för framtiden, hotas i sin existens om riksdagen inte lyssnar på deras rop om hjälp.

Måste stängas

Det vore ödets ironi – och politikens gruvliga svek – om pionjärernas prestationer skulle straffas för vindkraftens fantastiska utveckling genom att hålla elcertifikatsystemet öppet, i stället för att få sitt välförtjänta erkännande.

Det vore ödets ironi – och politikens gruvliga svek – om pionjärernas prestationer skulle straffas för vindkraftens fantastiska utveckling genom att hålla elcertifikatsystemet öppet

Det svenska stödsystemets idé är att den som investerar i vindkraft ska få stöd för sin klimat­smarta investering på landsbygden i 15 år. För varje nytt vindkraftverk släpps nya certifikat. Detta för att nå våra klimatmål. Utvecklingen har gått så pass fort att riksdagens mål om totalt 40 TWh förnybar energi till och med 2030 nås redan om ett par, tre år. Då kommer elcertifikatens värde sjunka till noll – om systemet inte stängs.

Ansträngningarna i glesbygden mellan Halland och Gotland, Falubygden och Skåne, har lett till större volymer och lägre investeringskostnader för vår främsta klimatbransch vindkraften.

Upp till bevis

Det är ett stort genombrott att energiminister Anders Ygeman (S) nu verkar lyssna på våra varningar. Men om riksdagen ändå väljer Energimyndighetens förslag eller om stoppet drar ut på tiden, kommer pionjärerna bakom denna utveckling att slås ut. Då tar de stora energi- och investmentbolagen över den lokala och klimat­smarta energiproduktionen.

Vi uppmanar regeringen och riksdagen att stå upp för sina tidigare löften och för en levande glesbygd

Vi uppmanar regeringen och riksdagen att stå upp för sina tidigare löften och för en levande glesbygd. Det handlar om rättvisa och om framtidstro.

Eller varför ska någon framöver engagera sig för förnybara klimatlösningar när man inte kan lita på att ett långsiktigt regelverk bibehåller sitt syfte?

Jeanette Lindeblad, ordförande Svensk Vindkraftförening