Som EU-medborgare måste vi kräva att alla europeiska kvinnor har samma rättigheter. Låt ert stöd eka över Östersjön och demonstranternas röster eka vidare genom Europa till pro-choice-aktivisterna på Malta och till alla andra länder som förvägrar kvinnan rätten att bestämma över sin egen kropp.  Kvinnliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Demonstrationerna får inte upphöra förrän de polska kvinnorna får sina krav beviljade, skriver debattören.
Som EU-medborgare måste vi kräva att alla europeiska kvinnor har samma rättigheter. Låt ert stöd eka över Östersjön och demonstranternas röster eka vidare genom Europa till pro-choice-aktivisterna på Malta och till alla andra länder som förvägrar kvinnan rätten att bestämma över sin egen kropp. Kvinnliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Demonstrationerna får inte upphöra förrän de polska kvinnorna får sina krav beviljade, skriver debattören. Bild: Czarek Sokolowski

Stå upp för de polska kvinnornas rätt till sin egen kropp

Det svenska ointresset för de polska demonstranternas sak är slående oroväckande. Historien vittnar om att det finns vissa tillfällen när vanliga människor måste höja sina röster. Det här är ett sådant tillfälle, skriver Jennie Ferm, aktiv inom Soroptimisterna och Rotary.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter 30 år av förtryck har de polska kvinnorna funnit sin röst och tagit kampen för rätten till abort ut på gatorna under hashtaggen #strajkkobiet (kvinnostrejk). Det är inte första gången de demonstrerar, men det är första gången demonstrationerna är så omfattande och oförlåtande. Man har fått nog. Detta är de facto en av de största händelserna i kvinnorörelsens historia. Hundratusentals människor har under hittills tolv dagar demonstrerat för kvinnans rätt till självbestämmande över sin egen kropp och till säkra legala aborter.

Totalförbjuder abort

Bakgrunden är att den polska författningsdomstolen har slagit fast att abort av foster med allvarliga skador strider mot den polska konstitutionen. Beslutet innebär i praktiken att Polen, vars abortlagar redan var bland de strängaste i Europa, totalförbjuder abort. Katolska präster svarar kvinnoupproret med att kalla troende demonstranter för syndare.

ANNONS

Utanför Polen samlas polska Strajk Kobiet-sympatisörer för att demonstrera vid polska ambassader och konsulat. Trots den massiva uppslutningen är den mediala uppmärksamheten torftig i såväl Sverige som i resten av Europa. I avvägandet mellan kvinnofrågor, det amerikanska valet, LAS, Corona, klimatkrisen och hockey, hamnar kvinnans rätt till sin egen kropp långt ner. De försök som svensk media har gjort för att belysa det polska upproret och bilda opinion har inte uppmärksammats av det svenska folket.

Låt ert stöd eka över Östersjön och demonstranternas röster eka vidare genom Europa till pro-choice-aktivisterna på Malta och till alla andra länder som förvägrar kvinnan rätten att bestämma över sin egen kropp.

Jag skulle tro att Sverige toppar listan på länder i världen som har flest antal personer som anser sig vara feminister per capita. Jag talar till er. Alla ni Instagramfeminister som den 28/9 – internationella dagen för rätten till abort – lade upp bilder under #ståuppföraborträtten. Jag vill att ni visar de svenska feministerna vägen. Ställ er upp. Använd era sociala medier. Dela, länka, gilla för att uppmärksamma Strajk Kobiet. Lägg upp Strajk Kobiets bild i era flöden på sociala medier under #strajkkobiet #Istandwithstrajkkobiet. Ta ställning för kvinnans rätt till sin egen kropp och be era vänner att göra detsamma.

Som EU-medborgare måste vi kräva att alla europeiska kvinnor har samma rättigheter. Låt ert stöd eka över Östersjön och demonstranternas röster eka vidare genom Europa till pro-choice-aktivisterna på Malta och till alla andra länder som förvägrar kvinnan rätten att bestämma över sin egen kropp. Kvinnliga rättigheter är mänskliga rättigheter. Demonstrationerna får inte upphöra förrän de polska kvinnorna får sina krav beviljade.

ANNONS

Jennie Ferm, aktiv inom Soroptimisterna och Rotary

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS