Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur kan Europa med alla olika nationers fotbollsförbund bara stå och se på när Uefa förbjuder regnbågsfärger för att inte stöta sig med Ungern?, skriver debattören. Bild: Andreas Gebert/TT, Karin Kennergren.
Hur kan Europa med alla olika nationers fotbollsförbund bara stå och se på när Uefa förbjuder regnbågsfärger för att inte stöta sig med Ungern?, skriver debattören. Bild: Andreas Gebert/TT, Karin Kennergren.

Stå upp för allas lika värde – bojkotta Uefa

Uefa säger nej till att lysa upp arenan i München i regnbågens färger under matchen mellan Tyskland och Ungern. De menar att det kan ses som en politisk handling. Men att stå för HBTQI-rättigheter är i grund och botten att värna om principen om allas lika värde, skriver Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef West Pride.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Är HBTQI-rättigheter en politisk fråga som bör hållas borta från sportsammanhang över huvud taget? Ja, det tycker förmodligen Viktor Orbán, premiärminister i Ungern som står bakom den nya anti-hbtq-lagstiftning som inte bara kriminaliserar ”propaganda” utan allt möjligt innehåll som skildrar homosexuella eller transpersoner. HBTQ får inte nämnas eller synas alls i unga personers närhet.

Stadsfullmäktige i München vill lysa upp Allianz arena i regnbågens färger under mötet mellan Tyskland och Ungern idag under pågående EM i fotboll som en protest mot den nya lagen i Ungern. Uefa, som hävdar att de är en politiskt och religiöst neutral organisation, har sagt nej till detta.

Den stora frågan är om allas lika värde är en ren politisk fråga eller en allmänmänsklig rättighet? De flesta, skulle jag vilja påstå, håller med om det senare, en mänsklig rättighet! Enligt FN:s konvention om mänskliga rättigheter från 1948 är alla människor födda fria och lika i värde och rättigheter. Konventionen hävdar också att alla är lika inför lagen och är berättigade till samma skydd av lagen utan diskriminering av något slag.

Som att proklamera för rasism

Hur kan Europa med alla olika nationers fotbollsförbund bara stå och se på när Uefa förbjuder regnbågsfärger för att inte stöta sig med Ungern och andra liktänkande länder? Varför agerar inte resten av Europa starkare? Uefas handlande kan likställas med att offentligt proklamera att rasism och sexism ska accepteras. Det skulle anses som absurt och väcka stor anstöt bland allmänheten. Varför väcker inte diskriminering av hbtqi-personer lika stort motstånd?

Uefa ger legitimitet till diktaturer och stater som förtrycker sin befolkning genom att låta dessa länder få licenser och arrangera matcher. Det är direkt fientligt och djupt kränkande mot alla fotbollsutövande hbtqi-personer.

Skillnader i Europa

Ilga Europe (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association i Europa) sammanställer ett årligt index som rankar 49 länder i Europa efter deras hbtqi-rättigheter, lagstiftning och policyer. Även hänsyn tas till situationen för asylsökande hbtqi-personer, hatpropaganda, hatbrott, utbildning, familjepolitik, mötesfrihet, hälsa och lagstiftning gällande erkännande av könsidentitet- och uttryck samt kroppslig integritet.

I årets rapport hamnar endast 13 av 49 länder på ”grönt”. 12 länder ligger inom den ”gula” zonen och 13 länder inom den ”röda” zonen. Ungern, som i och för sig inte hade genomfört sin anti-hbtq lagstiftning vid mättillfället, hamnar på gult. Trenden är tydlig, polariseringen i Europa borgar för ökade rättigheter i vissa länder men det motsatta i andra. De framsteg som gjorts och tagits för givna har visat sig vara ytterst labila och är utsatta för antidemokratiska och konservativa rörelser i Europa.

Ideella organisationer och propagandalagar

Ungerns och Polens agerande med sina repressiva regeringar har minskat sina länders demokratiska spelrum och utrymmet för civilsamhället avsevärt. Detta har skapat rubriker världen över och många européer är oroliga att även andra regeringar ska följa dessa länders exempel. Bland annat syns redan sådana tendenser i Turkiet, Azerbajdzjan, Belarus och Bulgarien.

Ryssland har bland annat ett lagförslag för att begränsa ideella organisationers arbete, vilket tar deras redan repressiva ”propagandalag” till en ny nivå. Sedan 2013 är det olagligt att sprida information om "icke-traditionella sexuella sammansättningar" till barn i Ryssland.

Det räcker inte att snällt protestera här hemma utan det enda som skulle ge resultat är att bojkotta Uefa.

Denna lagstiftning har i sin tur försämrat situationen för hbtqi-personer och lett till ökade fördomar, homofobi och stigmatisering. Detta ledde också till att Disneyfilmen "Skönheten och odjuret" blev barnförbjuden i Ryssland, efter att en gay-scen i filmen pekats ut som "uppenbar, skamlös propaganda för synd och perversa sexuella relationer" av en parlamentsledamot.

I regionen har hatpropaganda ökat markant i media och online samt även från politiker, enligt Ilga Europe. Även vissa religiösa ledare har skyllt covid-19 på hbtqi-personer.

Slutsatsen blir dessvärre att läget för hbtqi-personer i Europa inte alls ser speciellt ljust ut. Detta innebär att det är desto viktigare att ”de gröna” länderna i Europa höjer sina röster och utövar sitt inflytande. Det räcker inte att snällt protestera här hemma utan det enda som skulle ge resultat är att bojkotta Uefa. Uppmana landslagen att inte delta i Uefas EM om inte mänskliga rättigheter kan respekteras!

Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef West Pride

LÄS MER: Efter regnbågskritiken – Uefa byter logga

LÄS MER: Uefa vill stoppa Pridemanifestation i München

LÄS MER: Uefa svarar efter stjärnornas markering