Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Måste lyssna. Inte med ett ord nämnde statsministern i sitt sommartal invandrarkvinnornas upplevelser av könsapartheid. Det är dags att dra den feministiska täckmanteln av Stefan Löfven och hans så kallade feministiska regering, skriver debattören.

Stå upp för alla kvinnor – säg nej till könsapartheid

En islamistisk könsapartheid breder ut sig över Sverige. Samtidigt häcklas de kvinnor som på olika sätt synliggör den. Den härskarteknik de bemöts med av bland andra Stefan Löfven (S) måste få ett slut. Det är dags att stå upp för alla Sveriges kvinnor, skriver Helene Bergman, journalist och författare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Män uppmanas att slå en upprorisk hustru, bara inte slaget lämnar några fysiska skador eller märken på kroppen. Texten står att läsa i det tryckta häftet ”Kvinnan i Islam”. Avsändare är Göteborgs moské. Varje fredag och lördag delas häftet ut av islamistiska Dawah-missionärer i köpcentret Nordstan i Göteborg.

Göteborgs moské fungerar som en paraplyorganisation för ett antal föreningar. Enligt en tjänsteman på Nämnden för statligt stöd till trossamfund ger man årligen cirka 30 000 kronor till Islamiska förbundet, som huserar i Göteborgs moské. Islamiska förbundet är en islamistisk organisation med starka kopplingar till Muslimska Brödraskapet i Egypten, påpekar Nalin Pekgul, tidigare socialdemoratisk politiker.

”Kvinnor Ingång”... står det på väggen till Bellevue moskén. Det var också här som den första officiella missionerande Dawah-kursen på svenska hölls, enligt Hanna Gadban, som i sin bok ”Min Jihad” kartlägger den islamistiska kvinnofientliga extremismens utbredning i Sverige. Den gör det med god hjälp av svenska skattepengar och under täckmantel av att bekämpa islamofobin i framförallt olika ungdomsprojekt. Sammanlagt rör det sig om 30 miljoner kronor som bland annat Ungdomsstyrelsen betalat ut.

Vad det handlar om är ett nätverk av paraplyorganisationer som arbetar med olika föreningar och studieförbund som har ett gemensamt – att sprida den kvinnoförtryckande extrema islamismen i Sverige. Det har till och med gått så långt att Jerkstrands konditori i Angered har satt upp en skiljevägg för att separera kvinnor och män. 

Jerkstrands svarar: "Fel om könsuppdelat konditori"

Modiga invandrarkvinnor

I sommar har ett antal modiga invandrarkvinnor vittnat om könsapartheiden. Jag har gått i mina invandrade systrars fotspår.

Jag fick häftet "Kvinnan i Islam" i min hand en fredag i Nordstan. 

Jag har stått utanför moskén i Bellevue. 

Jag har tagit spårvagnen till Angereds centrum och fikat på Jerkstrands konditori i denna förort. 

Som kvinnokämpe och feministisk journalist sedan årtionde tillbaka har jag gjort det mitt samvete kräver.

För nu skallar återigen kvinnoropen, men i dag från Sveriges segregerade förorter. Rösterna som i sommar vittnat är många:

  • Sara Mohammad som vigt sitt liv åt att vi inte ska glömma Pela och Fadime som dödades i hederskulturens namn. I Sverige dödas fortfarande kvinnor i hederskulturens namn. Sara Mohammad känner igen den extrema islamismen. Därför protesterar hon med kraft mot särskilda badtider för påklädda kvinnor.
  • Zeliha Dagli som vill söka ny asyl från förtryckets Husby.
  • Amineh Kakabaveh som protesterar mot att islamisterna kräver att unga flickor beslöjar sig.
  • Hanna Gadban som i sin bok ”Min Jihad” klart och tydligt redovisar de extrema islamisternas organisation och utbredning med stöd av svenska skattepengar.

Möts med härskarteknik

Dessa kvinnor, som vet vad de talar om och som gjort det personliga till politik, möts av den osynliggörande härskartekniken av dem som i offentligheten kallar sig för feminister. En Stefan Löfven (S) som säger sig leda en feministisk regering.

En statsminister som i sitt sommartal nyligen inte med ett ord nämner invandrarkvinnornas upplevelser av en könsapartheid på frammarsch. Däremot talar han om vikten av ökad jämställdhet och exemplifierar i sitt tal det hat som drabbat sångerskan Zara Larsson när hon påtalat ojämställdheten i musikvärlden.

Det är dags att dra den feministiska täckmanteln av Stefan Löfven och hans så kallade feministiska regering. En regering som med feghet, tystnad och miljoner av skattemedel bekostar en islamistisk könsapartheid i Sverige av sällan skådat slag. Hans partibroder Olof Palme, tillsammans med 70-talets kvinnorörelse, där även jag var synnerligen aktiv, skapade ett samhälle utan religiösa förtecken där kvinnor kan välja sitt eget liv.

En Gudrun Schyman (Fi) som vänt ryggen åt de invandrarkvinnor som sökt hennes och Fi:s stöd när det gäller den växande könsapartheiden ute i förorterna. Bahareh Andersson är en, Parvin Kaboly en annan. Dessutom är Schyman nu trött på att bli ”anklagad för att inte göra något och menar att feminister anklagas för alla problem”. Så arrogant svarar bara en som inte var med i kvinnokampen när den startade på 70-talet. Som blev feminist först i slutet på 90-talet, när större delen av jobbet var gjort.

För vi som i generationer kämpat för våra fri- och rättigheter och som lyckats skapa ett av de mest jämställda länderna i världen vet vad den feministiska kampen handlar om. Den handlar om att stå upp för kvinnors mänskliga rättigheter oavsett kultur och religion – om och om igen.

För det är väl inte så att Löfven och Schyman hellre kröker rygg för männen som förespråkar könsapartheid, än tror på vad de invandrade kvinnorna från förorten vittnar om?

Lev upp till regeringsformen

Dessutom vill jag påminna statsminister Löfven att det i vår svenska regeringsforms andra paragraf står att ”det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande på alla samhällsområden”.  Samhället ska verka mot diskriminering – även på grund av kön!

Jag kräver nu att statsminister Löfven med regering lever upp till regeringsformens bestämmelser och:

  • Tillsätter en kommission som består av de kvinnliga experter som vittnat om könsapartheiden.
  • Stoppar skattebidragen till de extrema islamisterna.
  • Startar en folkbildningskampanj i svensk kvinnohistoria och jämställdhet på såväl kommunal som statlig nivå.

Helene Bergman

journalist, författare och feministisk aktivist