Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av de föräldrar som protesterar är Rita Svensson, fram till 2018 liberal politiker i staden. Hon säger “Vad menar man konkret kommer bli bättre för Kronans barn? Är enda syftet att de ska få träffa svenska barn? Vi anser att hela förslaget bör förkastas”, skriver debattören. Bild: Andreas Olsson/TTELA

Stå ert kast nu när integrationshaveriet drabbar er själva

Flera liberaler som tidigare uttalat sig positiva till att ta ett stort ansvar för flyktingar och deras integration har den senaste tiden uttryckt stor oro för konsekvenser av densamma när integrationsproblemen nått dem själva och deras barn. Liberaler som försöker fly undan konsekvenserna av den politik de själva hejat på borde skämmas, skriver samhällsdebattören Mattias Lindberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Utbildningsnämnden i Trollhättan har föreslagit att skolor i utsatta områden ska stängas ner och att eleverna istället ska bussas till andra skolor. Detta har lett till oro hos föräldrar till barn på skolor som ska ta emot dessa elever. En av de föräldrar som protesterar är Rita Svensson, fram till 2018 liberal politiker i staden. Hon säger “Vad menar man konkret kommer bli bättre för Kronans barn? Är enda syftet att de ska få träffa svenska barn? Vi anser att hela förslaget bör förkastas”. Hon säger också i intervjun att det kommer att vara stora skillnader kulturellt och kunskapsmässigt på barnen som kommer från Kronan jämfört med de barn som redan går på den mottagande skolan.

Som förälder är hon emot

Denna Rita Svensson har som liberal kommunpolitiker tidigare verkat för att barn från utsatta områden ska få busskort för att de enklare ska kunna gå på skolor i andra stadsdelar. Som politiker ville hon alltså att barnen skulle integreras med medelklassen. Men senare som förälder vill hon inte att barn från en av de skolor med störst problem ska integreras på den skola där hennes eget barn går.

Malin Lernfelt, en liberal ledarskribent, beskrev nyligen hur “otryggheten sprider sig till tidigare trygga villaområden” i Göteborg. Hon skrev om “de lugna villaområdena där äppelträden dignar innanför hundraåriga stenmurar och Teslor står parkerade på uppfarterna, känner människor av hur stadens styrande är på väg att tappa kontrollen”. Skribenten är nu själv orolig för sitt eget tonårsbarns trygghet. Samma skribent har tidigare ondgjort sig över debattörer som påpekat stora kostnader för flyktingmottagandet, och misstänkt dem för att vilja stoppa mottagandet av flyktingar, ett mottagande som hon anser vara en grundförutsättning i Sverige och som ska vara frikostigt.

Samma skribent har tidigare ondgjort sig över debattörer som påpekat stora kostnader för flyktingmottagandet, och misstänkt dem för att vilja stoppa mottagandet av flyktingar, ett mottagande som hon anser vara en grundförutsättning i Sverige och som ska vara frikostigt.

Både den liberala före detta politikern och den liberala skribenten är exempel på hur en person kan se olika på bördan av integration beroende på om andra eller de själva ska bära den. Morgan Johansson har tidigare uttryckt att risken är liten att oskyldiga drabbas av gängkriminalitet. Det är dock en sanning med modifikation. Det är liten risk för den enskilde att bli träffad av en förlupen kula, men det är inte liten risk att påverkas av gängkriminalitet i form av bo i ett otryggt område, att vara rädd för att vittna mot gäng eller möta på stök i bibliotek och badhus. Inte bara gängvåldet, utan även skolsegregation med stökiga skolor med sämre skolresultat är ett resultat av frikostig migration och misslyckad integration.

Stormade villa i Danderyd

Det har tidigare funnits en utbredd upplevd uppfattning att våldet inte drabbar medelklassen, en uppfattning som nu håller på att förändras när dödsskjutningar och våldsamma ungdomsrån även börjat ske i medelklassområden. Nyligen rapporterades att ett gäng stormade en villa i Danderyd och tvingade ner en mamma på knä och riktade en kniv mot hennes hals inför hennes barn. Det har rapporterats om fler och fler fall av personer som rånats i sina hem i norra Stockholm. Siffror från BRÅ visade att antalet anmälda rån mot unga under 18 år fördubblats mellan 2016 och 2019.

Försöker fly undan

Det som expolitikern Rita Svensson uttryckte var en rädsla för att bristfällig integration nu även skulle drabba medelklassen i form av stökiga skolor genom beslut om att bussa barn från utanförskapsområden till medelklassens skolor.

Att nu i elfte timmen försöka mildra effekten av den alltför frikostiga migrationen och misslyckade integrationen är ingen enkel uppgift. Det är förståeligt att föräldrar blir förtvivlade när deras barn drabbas av ungdomsrån eller har barn som får gå i stökiga skolor där många misslyckas med att nå gymnasiebehörighet. Men skribenter och politiker som tidigare hejat på den politik som skapat dessa problem bör skämmas när de själva försöker fly undan för, eller uttrycker oro för, konsekvenser för den förda politiken utan ordentlig självkritik.

Mattias Lindberg, civilingenjör och samhällsdebattör