Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot Skaraborg, skattepolitisk talesperson och Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot Göteborg, näringspolitisk talesperson.

Stärkt tull ger färre brott

Tullverket behöver ökade kontroller av gods och postleveranser för att upptäcka vapen och droger. Därför vill vi moderater förstärka verksamheten med 550 miljoner kronor, skriver Cecilia Widegren (M) och Lars Hjälmered (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborgs hamn är Skandinaviens största hamn och porten till världen för stora delar av svenskt näringsliv. En stor del av den svenska importen och exporten passerar genom hamnen. Vi vill fortsätta värna en enkel, effektiv och öppen handel. Men vi får inte vara naiva. Det är ett välkänt faktum att det i hamnar och andra gränsövergångar kommer in narkotika, vapen och andra olagliga varor som vi inte vill ha i Sverige. Därför behövs en rejäl satsning på Tullverket.

Helt avgörande

Effektiva och miljövänliga transporter är helt avgörande för att svenska företag ska kunna lyckas internationellt. Kostnaderna måste vara rimliga, transporterna snabba och hanteringen i hamnar effektiv. Tullverkets uppdrag är att underlätta det lagliga arbetet i hamnen. Dessvärre tyngs Göteborgs hamn nu också ned av hamnproblem. En olöst arbetskonflikt i containerhamnen har bland annat resulterat i att flera rederier slutat köra fartyg till Sverige. Det är riktigt illa. Hamnproblemen måste få en lösning och inte förhalas som regeringen nu gör.

Handeln, öppenheten och rörligheten för inte bara med sig gott. I post och persontransporter liksom i lastbilar och containers kommer också saker vi inte vill ha in i Sverige. Det handlar om saker som narkotika, vapen, varumärkesförfalskningar och illegal tobak. Det krävs krafttag för att försök sätta stopp för denna kriminalitet. Lyckas tullen vid svenska gränsen undviks stora problem i samhället.

Satsar rejält på tullen

Tullverket behöver ökade kontroller av gods och postleveranser för att upptäcka vapen och droger. Det måste ske i hamnar, men också på andra ställen såsom flygplatser. Samtidigt vittnar tullen om en ansträngd situation. Utan rejäla satsningar kommer tullens arbete att minska snarare än öka under de kommande åren. Moderaterna föreslår därför en tullsatsning på 550 miljoner kronor, det är en fördubbling av det regeringen satsar de kommande tre åren.

Sverige är ett litet, exportberoende land. Handeln är viktig för oss. Vi måste se till att underlätta för företag som vill importera och exportera varor och tjänster. Samtidigt måste vi vara ärliga med de problem som finns med kriminalitet och med kraft agera för att bekämpa brottsligheten. För att underlätta det lagliga och försvåra det olagliga föreslår Moderaterna en rejäl förstärkning av Tullverket.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg, skattepolitisk talesperson

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot Göteborg, näringspolitisk talesperson