Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stärk Tullen – stoppa vapen och knark vid gränsen

Regeringens beslut om skärpta gränskontroller handlar i huvudsak om att Polisens kontroller ska förstärkas och att Tullens kameraövervakning och fordonsröntgen ska utökas. Det är en gåta hur Tullen förväntas klara fler arbetsuppgifter utan mer resurser, skriver Johan Lindgren,förbundsordförande Tull-Kust.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De senaste åren har smugglingen av cannabis och amfetamin ökat i Göteborgsområdet. Enbart förra året beslagtog Tullen 89 kilo cannabis och 45 kilo amfetamin. Även beslagen av vapen och farliga föremål har ökat och uppgick till drygt 93 stycken 2016. Samtidigt är detta bara toppen av ett isberg.

Det grova våldet är ofta nära kopplat till ekonomisk brottslighet, som finansierar och göder kriminaliteten. Gänguppgörelser har inte sällan en nära koppling till den illegala droghandeln, som är en viktig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten.

Effektivare brottsbekämpning

För att stoppa denna utveckling krävs mer än de punktinsatser och stuprörsåtgärder som präglar dagens politiska agenda. Vad som krävs är ett helhetsperspektiv, där Tullen spelar en viktig roll att på ett tidigt stadium ha möjlighet att mota kriminaliteten vid dörren. Det är mer effektivt att Tullen gör stora beslag vid gränsen av exempelvis narkotika än att Polisen ska leta små knarkpåsar på gator och torg.

Enligt Tullverkets budgetunderlag för 2018 som lämnats till regeringen begär myndigheten en förstärkning med totalt 543 miljoner kronor under perioden 2018 – 2020. Tullen behöver ytterligare 500 medarbetare till år 2020 för att klara sitt uppdrag på ett säkert sätt.

Ger mångfalt tillbaka

Med drygt ett år kvar till valet finns ett stort intresse bland de politiska partierna att öka medborgarnas trygghet. Trygghetsfrågor kan komma att avgöra valet 2018. Oförmåga att visa handlingskraft mot kriminalitet och smuggling kan slå hårt mot regeringsdugligheten i människors ögon.

Vi uppmanar regeringen att ta ett större helhetsgrepp och ge fler myndigheter utökade resurser. Varje satsad krona på Tullen ger mångfalt tillbaka.

Johan Lindgren

förbundsordförande Tull-Kust