Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyresgästföreningen uppmanar alla västsvenska riksdagsledamöter att rösta för en stärkt lagstiftning som ytterligare skyddar hyresgästers rätt till ett tryggt hem, skriver debattörerna. Bild: Per Wahlberg
Hyresgästföreningen uppmanar alla västsvenska riksdagsledamöter att rösta för en stärkt lagstiftning som ytterligare skyddar hyresgästers rätt till ett tryggt hem, skriver debattörerna. Bild: Per Wahlberg

Stärk hyresgästers rättigheter vid brand

I dag finns ingen lagstiftning som ger hyresgäster rätt att få tillbaka ett hyreskontrakt när deras hem har förstörts av brand eller annan skada, skriver Ronny Bengtsson och Pedram Kouchakpour, Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En hyresgäst som råkar ut för en brand riskerar att bli hemlös. Hyresgästföreningen uppmanar nu alla västsvenska riksdagsledamöter att rösta för en förändrad lagstiftning som stärker hyresgästers rätt till ett tryggt hem. Det är inte rimligt att hyreskontraktet och besittningsrätten brinner upp tillsammans med lägenheten.

För ett par veckor sedan drabbades familjerna i ett hyreshus i Göteborg av en explosion och en efterföljande brand. Omkring 400 personer tvingades att lämna sina hem i panik. Några dagar senare tvingades 270 boende i Gävle att evakueras i samband med en brand i ett av stadens höghus. Tidigare i år har även Stockholm, Ystad och Halmstad drabbats av allvarliga bränder i flerbostadshus.

Oviss boendesituation

Bränderna är naturligtvis en katastrof för alla inblandade och den framtida boendesituationen för alla dessa hyresgäster är i dag mycket oviss. Bränderna har skadat eller förstört viktiga funktioner vilket gjort bostadshusen mer eller mindre obeboeliga. I media har vi kunnat läsa hur hyresgästerna i Göteborg har tvingats hitta tillfälliga boenden med hjälp av vänner, släktingar, hyresvärdar, och försäkringsbolag. Men när eller om alla hyresgäster kan flytta tillbaka till sina tidigare hem är högst osäkert.

Dessa två tragiska händelser aktualiserar en stor svaghet och orättvisa på dagens bostadsmarknad. I dag finns ingen lagstiftning som ger hyresgäster rätt att få tillbaka ett hyreskontrakt när deras hem har förstörts av brand eller annan skada. Det gäller oavsett om hyresgästen varit ansvarig för branden eller inte. Många hyresvärdar löser detta genom att erbjuda en ny lägenhet, men hyresvärden är inte skyldig att erbjuda de drabbade ett nytt hem. I värsta fall blir hyresgästen hemlös.

Gammal problematik

Lagstiftningen har sett ut så här länge och varit föremål för en hel del kritik. Redan 2008 föreslog en utredning att hyresgästernas rättigheter borde stärkas, men någon förändring har ännu inte blivit verklighet. Just nu ligger det en proposition på riksdagens bord, som föreslår ett bättre skydd för landets hyresgäster och den 18 november ska propositionen debatteras i riksdagen. Ett av förslagen handlar om vad som händer när en lägenhet förstörts av brand eller liknande.

Vi välkomnar lagförslaget och med den senaste tidens många bränder och sprängningar i färskt minne kräver vi att lagstiftningen ändras.

Vi välkomnar lagförslaget och med den senaste tidens många bränder och sprängningar i färskt minne kräver vi att lagstiftningen ändras.

Hyresgästföreningen uppmanar därför alla västsvenska riksdagsledamöter att rösta för en stärkt lagstiftning som ytterligare skyddar hyresgästers rätt till ett tryggt hem.

Ronny Bengtsson, regionordförande Hyresgästföreningen västra Sverige

Pedram Kouchakpour, regionchef Hyresgästföreningen västra Sverige

LÄS MER: Efter explosionen: Vi måste riva varje lägenhet

LÄS MER: Elva bränder i samma område –Boende i Kortedala: ”Klart vi är oroliga”

LÄS MER: Svaren om explosionen i Annedal dröjer