Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En permanent höjningen av taket i a-kassan skulle dessutom förhindra att människor tvingas gå från hus och hem och hjälper samtidigt till att hålla uppe efterfrågan i ekonomin och förbättra matchningen, skriver debattörerna. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Stärk a-kassan så att konsumtionen hålls uppe

För att mildra effekterna av coronapandemin behöver nu a-kassan stärkas ytterligare. Det är inte bara rättvist, det är också smart. För det första skyddar det människor som drabbats av arbetslöshet från att hamna i fattigdom. För det andra bidrar en stark a-kassa till att upprätthålla efterfrågan i ekonomin när konjunkturen dyker, skriver Linda Palmetzhofer Handelsanställdas förbund och Malin Ackholt, Hotell- och resturangfacket.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Inom handeln och hotell- och restaurangsektorn finns fortfarande många arbetstagare som lider av Coronakrisens ekonomiska effekter. Oftast är det personer med de mest otrygga anställningar som får minst stöd av trygghetssystemen. För att rädda arbetslösa från fattigdom, öka jämställdheten och sysselsättningen krävs ytterligare åtgärder för en stärkt a-kassa.

Tusentals arbetare i våra branscher har varslats och förlorat jobbet sen coronakrisen slog till. Ytterligare tusentals med otrygga visstidsanställningar, timanställningar och extrajobb har fått sina kontrakt avslutade eller blir inte längre blir inringda. Satsningarna som gjordes av regeringen och samarbetspartierna för att mildra konsekvenserna av krisen har tillfälligt underlättat för de arbetare som drabbats, men skyddsnätet i Sverige är fortfarande svagt för den som har en otrygg anställning. Nu kräver vi ytterligare åtgärder.

Permanent höjning

Coronaåtgärderna innebar en höjning av grundersättningen från 365 till 510 kronor/dag. Nu behövs ytterligare en höjning till 680 kronor/dag för att ge ökad trygghet till de mest utsatta som ännu inte varit med i a-kassan i 12 månader. En permanent höjningen av taket i a-kassan skulle dessutom förhindra att människor tvingas gå från hus och hem och hjälper samtidigt till att hålla uppe efterfrågan i ekonomin och förbättra matchningen.

Inom handel och hotell- och restaurang har mer än hälften av alla som jobbar en deltidsanställning, inte sällan på ganska få timmar i veckan. För att de ska ha en chans att kvalificera sig för ersättning från a-kassan behöver kravet på arbetade timmar per månad sänkas till 40 timmar per månad.

Slopa karensdagarna

De sex karensdagarna i a-kassan har tillfälligt tagits bort. Vi ser ingen anledning till att de återinförs. Sex dagar med utebliven ersättning är ett hårt slag för många familjers ekonomi utan att ge några som helst positiva effekter.

I takt med att arbetslösheten ökar blir också antalet medlemmar hos a-kassorna högre. Detta är positivt. För att a-kassorna ska kunna ta hand om medlemmarna på bästa sätt behöver staten skjuta till mer ekonomiska medel för att garantera arbetare inkomsttrygghet. Även handläggningsreglerna behöver förenklas med bibehållen rättssäkerhet för den enskilde.

A-kassan är viktig, både för den enskildes trygghet och landets ekonomi. Allt för länge har arbetslöshetsförsäkringen urholkats och försvagats. Coronakrisen har på ett tydligt sätt blottat dessa brister, men också visat vilka förändringar som behöver genomföras. Det är nu dags att på allvar reparera, förstärka och förenkla a-kassan för mer trygghet och bättre förutsättningar på arbetsmarknaden.

Linda Palmetzhofer, tillförordnad förbundsordförande, Handelsanställdas förbund

Malin Ackholt, förbundsordförande, Hotell- och resturangfacket