Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att låta klasser tvingas umgås med varandra i trånga klassrum – det bör klassas som upprörande kriminell verksamhet, skriver debattören. Bild: Henrik Björnsson, Privat
Att låta klasser tvingas umgås med varandra i trånga klassrum – det bör klassas som upprörande kriminell verksamhet, skriver debattören. Bild: Henrik Björnsson, Privat

Stäng ned gymnasieskolorna omedelbart

Pandemin kommer fortskrida, och regeringen tycks vilja surfa på pandemins vågor trots att de kan undvikas. Det krävs en total förändring av nuvarande inställning kring gymnasieskolorna, skriver Rasmus S Andersson, gymnasieelev och ledamot i MUF Kungsbacka.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sverige står inför en tredje coronavåg som räds bli värre än den andra. Det börjar bli alltmer uppenbart att människor brister i det personliga ansvar som förväntas. Därför krävs det ytterligare hårda restriktioner som begränsar onödiga kontakter. Landets gymnasieskolor kommer återigen bli en smittohärd som låter covid-19 löpa amok. I Västra Götaland har antalet smittade mellan 10–19 år ökat med 57 procent på blott en vecka. Den amerikanska myndigheten CDC yrkar för skolnedstängning eftersom bevisen på att barn är asymtomatiska spridare och således ökar smittspridningen i samhället.

Öppna skolor ökar sociala kontakter

Anna Ekström, vår utbildningsminister som torde ta elevernas hälsa på största allvar anser att ”skolan är det som ska stänga sist och öppna först”. Skolorna kan inte vara öppna när smittspridningen i vår åldersgrupp förvärras. Sociala kontakter i skolan ökar smittspridningen i samhället med 25 procent. Den förmenta sanning som sprids att det blott tillfogar ”skada” för elever att ha distansundervisning är beklagligt. Trots nedstängning i våras förbättrades resultaten på en nationell nivå enligt Skolverket. Vissa elever kommer påverkas av att ta detta svårmodiga ansvar. Det är avskyvärt att ungdomar lider, att mina vänner lider; men de är inte de enda och de kan icke gå före kampen mot pandemin. Ty det som spelar roll är att vi förmår oss att rädda liv och begränsar sjukvårdens belastning. Faktum är att bedriva närundervisning skadar oss ungdomars fysiska hälsa. Ett ödesdigert beslut som inger smärta och förlust. Barn kommer bli sjuka. Vuxna kommer att tvingas sätta livet till.

Viktig signal

Det främsta problemet med återgången till närundervisning är attitydförändringen som det innebär bland dagens unga. När restriktionerna förslappades i höstas började unga ta pandemin på mindre allvar. Detsamma sker i detta nu. Sanningen är att många av oss unga vill njuta av ungdomens år. Träffa våra bästa vänner, umgås och kramas. Till och med mer än så. Ingjut allvaret i ungdomen så att även vi tar ett kraftigt ansvar för morgondagens utveckling.

Pandemin kommer fortskrida, och regeringen tycks vilja surfa på pandemins vågor trots att de kan undvikas. Det krävs en total förändring av nuvarande inställning kring gymnasieskolorna. Regeringen vet att covid-19 är ett allvarligt virus som sprider sig i luften och att klassrum inte är konstruerade för en pandemi.

Att med sådan vetskap låta klasser tvingas umgås med varandra i trånga klassrum – det bör klassas som upprörande kriminell verksamhet. Folk vill bli bemötta med omtanke, inte av en kallsinnig lavin av lögner och bortförklaringar där regeringen skapar efterhandskonstruktioner för deras tillkortakommanden som har inneburit onödiga konsekvenser – till och med onödig död.

Stäng ned gymnasieskolorna omedelbart så kan vi alla hålla i och hålla ut; och en tredje vågens orkan inte slår över detta fantastiska land där ett enat folk mer än någonsin har offrat grundläggande rättigheter för framtidens bästa.

En nedstängning nu möjliggör att vi på riktigt kan förhindra fortsatt smittspridning imorgon.

Rasmus S Andersson, gymnasieelev och ledamot i MUF Kungsbacka