Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stäng inte ut föreningslivet från simundervisningen

Alliansen är positiva till avgiftsfri simundervisning som vi är övertygade om kommer att bidra till att fler barn lär sig simma. Men till skillnad från de rödgröna anser vi att detta görs bäst med, inte utan, föreningslivet, skriver bland andra David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Antalet drunkningsolyckor är oroväckande högt. Det är därför glädjande att Göteborg i höst ska införa avgiftsfri simundervisning för barn. Men att de rödgröna ännu en gång väljer att stänga ute civilsamhället riskerar att slå sönder delar av den ideellt uppbyggda verksamheten. I stället för att samarbeta med de krafter som kan bidra till att fler göteborgare ska kunna simma ska kommunen nu bygga upp en egen verksamhet som kommer att konkurrera ut föreningslivets verksamhet.

Oviljan att samarbeta med civilsamhället visade sig redan när idrotts- och föreningsnämnden förra året tog beslut om ett pilotprojekt gällande avgiftsfri simundervisning. I samband med beslutet skrev de rödgröna: ”När gratis simskola genomförs för alla barn vill vi att det genomförs med ordinarie personal från idrotts- och föreningsförvaltningen.” Även nu när avgiftsfri simundervisning ska införas brett i staden fortsätter de rödgröna driva på för att föreningarna ska vara delaktiga så lite som möjligt. Det är oacceptabelt.

Hårt slag mot föreningslivet

I dag gör föreningar ett fantastiskt arbete för att lära barn simma, både i sin egen verksamhet och på uppdrag av skolor. Men att stänga ute civilsamhället när avgiftsfri simundervisning införs innebär ett hårt slag mot föreningslivet som kommer att få svårare att locka simskoleelever.

Risken är även stor att föreningarna dräneras på personal när staden kommer att behöva anställa många fler simskolelärare. Märkligt nog verkar detta inte bekymra de rödgröna som vill klubba igenom beslutet så fort som möjligt.

Dagens förslag skulle drabba föreningarna hårt och vi riskerar även att förlora den kunskap och det engagemang som finns inom föreningslivet. Vi vill därför att förslaget återremitteras för att se över hur avgiftsfri simundervisning bättre kan genomföras tillsammans med simföreningarna.

Alliansen är positiva till avgiftsfri simundervisning som vi är övertygade om kommer att bidra till att fler barn lär sig simma. Men till skillnad från de rödgröna anser vi att detta görs bäst med, inte utan, föreningslivet.

David Lega (KD)

kommunalråd och andre vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden

Anders Svensson (M)

ledamot idrotts- och föreningsnämnden

Ann-Sofie Lagerstedt (L)

ledamot idrotts- och föreningsnämnden

Emmyly Bönfors (C)

ersättare idrotts- och föreningsnämnden