Isabelle Chanitra Bylund, elev på IB-programmet i Göteborg.
Isabelle Chanitra Bylund, elev på IB-programmet i Göteborg.

Ställ inte orimliga krav på IB-elever

Universitets- och högskolerådet, UHR, vill höja betygskraven för elever som läser IB-programmet. Orimliga krav kommer att ställas på eleverna. Förslaget gör det även svårare att komma in på högskolor och universitet runt om i Sverige. Detta får inte ske, skriver IB-elev Isabelle Chanitra Bylund.

ANNONS
|

    <strong>Isabelle Chanitra Bylund</strong>
    <br> elev på IB-programmet i Göteborg
   </br>
Isabelle Chanitra Bylund
elev på IB-programmet i Göteborg

International Baccalaureate, IB-programmet, är ett internationellt gymnasieprogram som erbjuds världen över, bland annat här i Sverige. Det är ett akademiskt utmanande program som förbereder elever för att kunna fortsätta sina studier antingen utomlands eller här i Sverige. Alla ämnen lärs ut på engelska och det är en utbildning som respekteras av världens ledande universitet.

Utmanande studier

Jag som skriver detta går andra året på IB-programmet i Göteborg och trivs väldigt bra. Programmet är utmanande, men förbereder mig att kunna fortsätta mina studier och lyckas i livet. Om detta nya förslag går igenom, vet jag hur hårt både jag och tusentals andra elever på IB-skolor i Sverige drabbas. Kraven på både oss elever och lärare kommer att bli ännu högre än i dag. I dagens läge, är betygskraven för IB-elever betydligt högre än vad som förväntas av elever som läser ordinarie högskoleförberedande program. Hur kan det vara rättvist för oss elever som redan nu arbetar hårdare än vanliga elever, som nu kommer att bli tvungna att kämpa ännu mer? Detta är inte rimligt.

ANNONS

Allvarliga konsekvenser

Allt fler svenska elever kommer att tvingas söka sig till universitet utomlands. Ju fler elever som börjar studera utomlands, desto fler elever kommer högskolorna och universiteten i Sverige att förlora. En stor mängd ambitiösa och studiemotiverade elever kommer att försvinna från det Sverige och allt detta på grund av det nya förslaget, om det går igenom.

Förslaget är inte bara orättvist mot oss IB-elever, det är absurt. Att ställa helt orimliga krav på oss är ingen lyckad lösning. Tyvärr är det inte bara vi som påverkas av detta, utan högskolor och universitet i Sverige kommer att gå miste om elever med höga ambitioner och goda studieresultat, något som redan saknas i vårt samhälle.

Isabelle Chanitra Bylund

elev på IB-programmet i Göteborg

Fotnot: Universitets- och högskolerådet (UHR) presenterade nyligen ett förslag om att skärpa konverteringen av betygen från International Baccalaureate-programmen till svenskt meritvärde.

International Baccalaureate (IB) är ett internationellt gymnasieprogram som erbjuds i 138 länder världen över, bland annat på ett 30-tal skolor i Sverige. I stället för nationella prov hålls IB-examinationer i slutet av årskurs tre, som rättas externt – rättssäkert och utan betygsinflation.

I det svenska betygssystemet är 20,0 högsta möjliga poäng, exklusive de särskilda meritpoängen. IB:s skala går från 1 till 45. När IB-elever ansöker till svenska universitet omvandlas 40 IB-poäng till 20 svenska. Nu vill UHR höja denna siffra till 45, alltså maxpoängen.

ANNONS

ANNONS