Ställ inte in träningen - nu är det inne att träna ute

Låt oss använda den här svåra tiden för att ta oss till nästa nivå av utomhusmotion och nyansera bilden av det mörka landet i norr. Nu mer än någonsin behöver kroppen vara stark och flåset hållas igång, skriver Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis & Svettis.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

En träningsrutin kan vara skör. Men nu mer än någonsin behöver kroppen vara stark och flåset hållas igång, skriver debattören.
En träningsrutin kan vara skör. Men nu mer än någonsin behöver kroppen vara stark och flåset hållas igång, skriver debattören. Bild: Michael Probst

2020 blev året då vi insåg att vi inte måste göra saker precis som vi tidigare gjort dem. Snabbt flyttade möten, allt från stora konferenser till föräldramöten i skolor och föreningar, in i en digital miljö. Hemmakontor upprättades. Vi umgås nu med färre öga mot öga, med fler via en skärm. Vi handlar, tränar och fikar online.

Det är på många sätt ett viktigt utvecklingskliv, här finns nya vanor vi kan dra nytta av också utan pandemi. När stormköket ringas in som årets julklapp blir det uppenbart vilken potential en ytterligare ny vana har. En vana som Sverige bör erövra gemensamt, som skulle göra oss bättre rustade för det oväntade på både individ- och samhällsnivå.

ANNONS

Som generalsekreterare för Friskis & Svettis vill jag uppmana alla: ställ inte in träningen, träna ute istället. Låt oss använda den här svåra tiden för att ta oss till nästa nivå av utomhusmotion och nyansera bilden av det mörka landet i norr. Här finns expertis, här finns friskvårdsaktörer som innoverat sin verksamhet under corona. Här finns stora ytor, ofta milda vintrar och här finns vi alla – du och jag – som kan om vi bara vill.

Pandemin tär på oss

Snart tio månader in i pandemin ser vi hur den nya vardagen ökar risken för stillasittande. Lägg därtill oro, ovisshet och ensamhet. Pandemin tär inte bara på svensk sjukvård och ekonomi, den tär också på var och en av oss. Det är svårt att planera, ibland känns det till och med svårt att våga drömma. Men låt oss då komma ihåg att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt för att stärka sitt välmående.

En träningsrutin kan vara skör. Men nu mer än någonsin behöver kroppen vara stark och flåset hållas igång. Så låt oss luta oss mot vad vi vet, utgå från rådande restriktioner. Och börja motionera mer utomhus.

Redan lite rörelse har stor betydelse för hur vi mår – både fysiskt och psykiskt. Risken för smittspridning är mindre utomhus och att undvika trängsel är ofta lätt. Motionerar vi dagtid får vi frisk luft, dagsljus och därmed också d-vitamin. Det ökar kvaliteten på vår sömn och stärker vårt immunförsvar. Forskning visar också att natur- och utomhusmotion kan minska risken för depressioner och sänka stressnivåerna i kroppen genom att få ner kortisolet.

ANNONS

Världshälsoorganisationen (WHO) nya rekommendationer om fysisk aktivitet har ett huvudbudskap om ökad rörelse i vardagen.

Världshälsoorganisationen (WHO) nya rekommendationer om fysisk aktivitet har ett huvudbudskap om ökad rörelse i vardagen. Mellan 2,5 och 5 timmar fysisk aktivitet på måttlig ansträngningsnivå i veckan krävs för att nå betydande hälsovinster, säger de. Det kan låta mycket, men är inte omöjligt.

Sänk tröskeln för rörelse

Under corona har Friskis 110 lokalföreningar gjort stora anpassningar av verksamheten. Digital träning är här för att stanna. Och vi ser ett stort intresse för utomhusverksamhet. Andra aktörer är inne på samma spår och det är en rörelse som fler bör ansluta sig till. Med gemensam kraft kan vi göra det enkelt och självklart att motionera utomhus.

Det handlar om att skapa nya normer och sänka tröskeln för vad som räknas som rörelse, inte minst för alla som nu har tankarna på annat. För alla som måste gå till sin arbetsplats varje dag för att samhället – såsom vård, skola och kollektivtrafik – ska fungera. För alla som nu bara flyttar sig mellan olika rum i hemmet när arbetsdagen börjar och slutar. För alla som maxar sinnena hörsel och syn framför olika skärmar och längtar efter att känna och uppleva något mer. För ensamma, isolerade.

Löpbandet blir skogsstig

För någon av oss handlar det om att komma till skott, ta promenaden runt kvarteret. Någon annan drar på sig ett extra lager kläder och byter löpbandet mot stigen i skogen. För arbetsgivare, myndigheter och beslutsfattare handlar det om att rita in rörelsen i människors vardag – visa att den är viktig. För Friskis och andra inom motions-Sverige handlar det om att fortsätta det jobb vi startat, att anpassa verksamheten för en ny verklighet.

ANNONS

Håll avstånd, tvätta händerna och rör på dig. Ett enkelt sätt att ta hand om varandra, en möjlighet att skapa något gott i en svår tid.

Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis & Svettis

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS