Fiskhamnen bär arv, tradition och stolthet på sina axlar – något som politikerna nu riskerar att äventyra. Stadsplaneringens tre strategier ”hela staden, stärka kärnan och möta vattnet”, att ta tillvara på befintliga styrkor och ha ett levande stadsrum vid älven – det låter utmärkt, tycker vi. Och här ser vi Fiskhamnen som en självklar och viktig pusselbit. För oss är det inte bara en vision – det är en överlevnadsfråga. Städa inte bort fiskhamnen när ni gör om södra älvstranden!
Hamnområdet har stora problem: marken är labil och hamnplanen drabbas ofta av översvämningar. Risken för skred är överhängande och har varit känd av Göteborgs stad i tio år utan att åtgärdas, vilket äventyrar hela verksamheten. Lokalerna är uttjänta, sättningar i marken hämmar trafiken, och vissa kajer är avstängda. Platsen är både outnyttjad och eftersatt.
Riksintresse för fisket
Alternativet att inte göra något är inget alternativ och konstaterades redan i Higabs egen rapport från 2019. Samma rapport konstaterar också att det kostar cirka 350 miljoner att rusta upp befintlig fiskhamn och säkra mot skredrisk, och då är det inte förberett för att bebyggas. Konsekvensen av att inte göra något blir också att fiskhamnens alla aktörer riskerar att skingras. Då upphör en hundraårig verksamhet – något som är oåterkalleligt. Göteborgs identitet som sjömatens huvudstad får inte gå förlorad.
Vad gör fiskhamnen så viktig? Dels är det ett riksintresse för fisket dels är det unikt kluster för fisk och sjömat i Norden. Ett område som sedan början av 1900-talet har samlat näringsidkare kring navet: fiskauktionen. Då, liksom nu, fylls auktionshallen under natten med fisk och skaldjur från såväl svenska, norska och danska fiskebåtar. Halv sju på morgonen, måndag till fredag, ringer auktionsförrättarna i klockan och fiskauktionen är igång. Det ropas ut lådvis med räkor, kräftor, torsk, kolja, gös och andra förstklassiga råvaror. Väder, kvoter och efterfrågan bestämmer priset. Så fungerar det i dag, och det har sett likadant ut i flera generationer.
Öppet åt vattnet
Få ställen i världen har en fiskhamn med så stor potential och centralt läge som Göteborg. Vi måste sätta värde på läge, yrkeskunnande och kulturarv medan tid är. Låt oss göra Fiskhamnen i Göteborg till en pulserande och levande destination för alla – med restauranger, utbildningsenheter och fiskauktion – och ombyggd så att det är öppet åt vattnet. För att utveckla verksamheten krävs moderna anläggningar som kombinerar effektiva och smarta lösningar med yrkeskårens skicklighet och tradition.
Det är olyckligt att den styrande majoriteten ser det som viktigare att utreda hela älvstranden – än att sätta igång med att utveckla Fiskhamnen.
Restaurera stadens hjärta, Fiskhamnen, med nytänk och klokskap. Här finns oersättlig kunskap om fiske, sjöfart och handel. Här har nära 800 personer sitt dagliga arbete –arbetstillfällen som riskerar att försvinna. Dessutom är Fiskhamnen en omvittnad plats där många nyanlända har en möjlighet att få sina första jobb. Åtskilliga tusen har haft sina första jobb i fiskhamnen, för att sen jobba kvar eller gå vidare i arbetslivet. En viktig pusselbit för instegsjobb och integration. Vi har i dag cirka 40 nationaliteter som arbetar i Fiskhamnen.
Vi har respekt för stadsplanering, men det måste finnas en lösning för att utforma södra älvstranden och samtidigt utveckla en helt unik plats i Göteborg. Förlora inte en möjlighet att skapa en destination i världsklass. Göteborg är, och ska förbli sjömatens huvudstad. Det är illa när stadens ledande politiker inte ser detta. Utveckla i stället för att rasera. Låt oss jobba tillsammans, med Göteborgs bästa för ögonen.
Men det kommer att krävas krafttag. Det är olyckligt att den styrande majoriteten ser det som viktigare att utreda hela älvstranden – än att sätta igång med att utveckla Fiskhamnen. Vi ser inte det som ett motsatsförhållande, man kan jobba i två parallella spår. Vårt hopp står till beslutande inom S, V, MP och C. Ta beslut som gynnar Göteborg.
Peter Sjöholm, ordförande Göteborgs fiskauktionsförening
Göran Eriksson, ordförande Göteborgs fiskhandlarförening
Håkan Wing, ordförande Sveriges fiskgrossisters ekonomiska förening
Roger Skymne, ordförande Svenska västkustfiskarnas centralförbund
LÄS OCKSÅ: Kritiken: Fiskhamnen hotas av rödgröna beskedet
LÄS OCKSÅ: Förslaget: Skrota Wingårdhs räddningsplan för Fiskhamnen
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.