Det går däremot att göra mer för att förhindra fortsatt spridning. Utbildningsministern Anna Ekström sade i juli i år att hon och hennes regering inte hade några som helst tvivel om att stänga ned gymnasieskolorna igen om det blir ett nytt utbrott utav Corona, vilket vi nu ser. Det löftet bör nu infrias.
Det går däremot att göra mer för att förhindra fortsatt spridning. Utbildningsministern Anna Ekström sade i juli i år att hon och hennes regering inte hade några som helst tvivel om att stänga ned gymnasieskolorna igen om det blir ett nytt utbrott utav Corona, vilket vi nu ser. Det löftet bör nu infrias. Bild: Roald, Berit

Stäng gymnasieskolorna så att inte vi elever förvärrar smittspridningen

Återigen slår Corona sina vassa klor i oss – i vårt land. Nya restriktioner, eller snarare uppmaningar, kommer från myndighetshåll men vi gymnasister går till gymnasiet varje dag som om allt var som vanligt. Trots att dödstal och sjukdomsfall stiger i höjden. Stäng gymnasieskolorna så slipper vi elever bidra till den redan eskalerande smittspridningen och till att många äldre dör, skriver Rasmus S Andersson, gymnasieelev Kungsbacka.

ANNONS

Som en löpeld sprider sig denna nya pest över Sverige. Bara under föregående vecka har långt över 10 000 människor insjuknat i sjukdomen och ett femtiotal har fått sätta livet till på grund av sjukdomen. Samtidigt har antalet människor som behöver behandling på sjukhus för sjukdomen dubblerats i jämförelse med för två veckor sedan. Allt enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Det är dystra siffror. Experten Tom Britton tror på över 1000 ytterligare döda på grund av denna farsot från nu till jul.

Regeringen såväl som Folkhälsomyndigheten har misslyckats, istället för att hålla i och hålla ut som var mantrat under hela våren har de i deras iver att öppna upp samhället till fullo låtit detta virus återigen få söndra och härska. Jag lyssnar självfallet på experter; fast man blir alltmer tveksam till om Folkhälsomyndigheten har haft rätt. För dem är varje död och smittad människa bara en siffra, för de kommer aldrig behöva möta de drabbade. Men det handlar om människor. Deras löften och stöddiga prognoser var inget mer än svenskt högmod.

ANNONS

Går att göra mer

Det går däremot att göra mer för att förhindra fortsatt spridning. Utbildningsministern Anna Ekström sade i juli i år att hon och hennes regering inte hade några som helst tvivel om att stänga ned gymnasieskolorna igen om det blir ett nytt utbrott utav Corona, vilket vi nu ser. Det löftet bör nu infrias.

Varje dag går jag och så många andra gymnasister till våra gymnasieskolor. Enligt Skolverket går det över 355 000 elever i Sveriges gymnasieskolor, på det jobbar det tusentals och åter tusentals som personal varav de flesta har närgången direktkontakt med eleverna. Bara till min, Aranässkolan i Kungsbacka, går det över dryga tusentalet varje dag. I bussarna på väg dit andas man på varandra, det är är trängsel i korridorerna och i matsalen och man sitter på varandra i klassrummen. Bara de senaste dagarna har över 20 individer blivit sjuka av Covid-19 i skolans verksamhet i vår kommun. Förvaltningschefen gör inget åt det förutom det som hon har gjort genom hela pandemin. Talat med fina ord som inte hjälper eller reducerar risken eller faran. Det är alltså inte bara på nationellt plan man har misslyckats även landets lokala makthavare.

I bussarna på väg dit andas man på varandra, det är är trängsel i korridorerna och i matsalen och man sitter på varandra i klassrummen.

Det är inte bara jag som har uppmärksammat den här problematiken, för berättelserna kring gymnasieskolorna är många. Kommunombudet i Lund Robert Jivegård har tidigare i höstas berättat för Skolvärlden om trängseln på flertalet gymnasieskolor. ”Under många års tid har man sett till att effektivisera gymnasieskolorna genom att i princip få in så många elever som möjligt och att klassrummen ska vara fulla” berättade han. Den här trängseln utgör en stor risk för att vi ska bli smittade.

ANNONS

Vill få vara frisk

Jag uppmanar regeringen med utbildningsministern i spetsen att stänga ned gymnasieskolorna som ni gjorde i våras. Nu måste folkhälsan gå före allt annat. Jag går sista året på gymnasiet och självfallet vill jag tillbringa resterande tiden med mina klasskamrater, men jag vill också få vara frisk för att kunna skydda mina nära.

Vi kan, och vi måste klara det här. Fast då krävs vett och modiga beslut om konkreta åtgärder. De nya lokala restriktionerna som nyligen börjat gälla i Halland där jag bor går inte att efterleva om vi fortsätter att gå till gymnasiet. Detta är ett svek mot alla oss gymnasister. Vi stod ut under våren, trots att många fick betala ett pris för det; men det är värt att göra det återigen.

Åtgärderna förgäves

Sker inte förändring snart kommer vi gymnasister bli likt råttor under Digerdöden. Vi sprider smittan till de mest sårbara i våra samhällen och alla de åtgärder och uppmaningar som görs blir förgäves. Vi bör likt de vuxna som rekommenderas att arbeta hemifrån studera från våra hem.

Vi på gymnasiet är också människor och många, elever liksom lärare, känner en enorm oro. För icke blir blott vi drabbade, utan hela samhället. Stäng ned gymnasieskolorna fram till jullovet och förhindra att vi får den mörkaste vintern vi har upplevt.

ANNONS

Rasmus S Andersson, gymnasieelev

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS