Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sprutbyte skapar inte missbruk

”Jag började med heroin eftersom det var så lätt att få tag på rena sprutor” är en fras som troligen aldrig har yttrats. Lika otrolig är förklaringen att vi genom att erbjuda rena sprutor skickar signalen att det är okej med droger, skriver bland andra Max Sjöberg, distriktsordförande, LUF Väst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Skälen till att människor drabbas av drogmissbruk är många och sannolikt finns det nästan lika många skäl som det finns missbrukare. Klart är i alla fall att oavsett orsak är missbruk en sjukdom som drabbar den enskilde hårt. Arbetslöshet, social utslagning, hemlöshet och utestängning från stora delar av samhället är bara exempel på konsekvenser som ett missbruk kan föra med sig. Bland sprutnarkomaner sprids också livshotande sjukdomar som HIV och Hepatit C. Sprutbyte är nämligen inte i första hand en narkotikapolitisk fråga utan en folkhälsofråga.

En första kontakt med vården

Det handlar inte om att göra det mer lukrativt att bruka droger, utan om att minska smittspridning och skapa en första kontakt med vården för människor som annars inte kommer dit alls. En första kontakt som i bästa fall kan resultera i att missbrukaren söker hjälp och en dag blir fri från beroendets bojor, och i sämsta fall endast minskar spridningen av obotliga sjukdomar.

Därför vill Folkpartiet och Liberala Ungdomsförbundet införa sprututbyte även i Göteborg. Positiva till sprututbyte är också Folkhälsomyndigheten, WHO, Smittskyddsinstitutet och vår egen folkhälsominister. Senast frågan var uppe i kommunfullmäktige röstades den dock ner av Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna vilket är mycket olyckligt.

Hindrar spridning av HIV

Efter tjugo års erfarenhet har den australiensiska folkhälsomyndigheten konstaterat att 25 000 HIV-infektioner och 21 000 fall av hepatit C förhindrats tack vara sprututbytesprogram. Ingen publicerad forskning har heller kunnat presentera rimliga vetenskapliga belägg för att sprututbytesprogram skulle riskera att öka missbruket i samhället, utan i stället tycks motståndet bygga på att det skulle skicka fel signaler – att människor plötsligt skulle tro att det är okej med droger för att kommunerna vidtar åtgärder för att minska smittspridning.

I detta prat om signaler tycks många dock glömma en viktig sak: Göteborgs missbrukare är också människor som skall erbjudas medicinsk vård utan förbehåll. Liberala Ungdomsförbundets uppmaning till S, M och KD är att lyssna till forskningen och tänka om. Att minska dödligheten är enormt mycket viktigare än att berätta för missbrukarna att droger är dåligt. För det vet de redan om. Och ingen har i ärlighetens namn börjat med heroin för att de blivit erbjudna rena sprutor.

Max Sjöberg

Distriktsordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst

Per Aronsson

Styrelseledamot, Liberala Studenter Göteborg

Bild: Bild: - -