Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det har inte saknats pengar i Västra Götalandsregionen. Faktum är att regionen aldrig tidigare har haft så mycket pengar som de senaste fyra åren, skriver Helén Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S).
Det har inte saknats pengar i Västra Götalandsregionen. Faktum är att regionen aldrig tidigare har haft så mycket pengar som de senaste fyra åren, skriver Helén Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Sparkrav är inte vad sjukhusen behöver

Sparkrav på över en miljard kronor – motsvarande nästan 1 000 kronor per invånare – det är den styrande M-L-C-KD-MP-koalitionens nyårspresent till regionens fyra stora akutsjukhus, skriver Helén Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sparkravet är ett direkt resultat av fyra års underfinansiering av SU i Göteborg, SÄS i Sjuhärad, SkaS i Skaraborg och NU-sjukvården i Fyrbodal och dess personal och patienter.

Varje år räknar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) fram ett index för hur mycket kostnaderna beräknas stiga följande år, för inköp, löner, transporter etcetera, för att kommuner och landsting ska kunna budgetera rätt. Inte under något av dessa år har den borgerliga koalitionens budgetar räknats upp med detta index. Inte något!

Räknar man ihop dessa fyra års underbudgetering hamnar summan på i runda tal en miljard kronor, alltså helt motsvarande de sparkrav som sjukhusen nu ställts inför. Inte heller nästa år räknas budget upp med index. Det är därför saker som indragna verksamheter, inställda operationer, indragna ambulanser, minskad personal och färre vårdplatser diskuteras.

Har inte saknats pengar

Det har inte saknats pengar i Västra Götalandsregionen. Faktum är att regionen aldrig tidigare har haft så mycket pengar som de senaste fyra åren. Det beror dels på den skattehöjning som den borgerliga koalitionen gjorde – 35 öre från 2015 – dels på att den S-ledda regeringen skickat nya och uppräknade statsbidrag på över sju miljarder kronor.

I en intervju nyligen sa Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, att sjukhusen ska sluta ”lipa” över att de får för lite pengar. Det M-ledda styret, hävdar med bestämdhet att de gett sjukvården ”kraftigt förstärkta resurser”. Det är definitivt en sanning med modifikation. Visst har pengar skjutits till, men för lite, för sent och fel. Deras tillskott är som om någon skulle gå till chefen och be om löneförhöjning för att pengarna inte räcker till att försörja en familj på fem personer, och chefen svarar med att köpa oxfilé för två och fälla kommentaren: ”Den kostade jättemycket, så sluta lipa”.

Hyrpersonal till tredubbla kostnaden

För, i stället för att ge den egna sjukvården rimliga villkor har pengar forsat ut till att köpa en mycket dyrare privat vård på marknaden. Och i stället för att satsa på höjda grundlöner och bättre arbetsvillkor för den egna personalen, har hyrpersonal tagits in till ibland tredubbla kostnaden.

Det är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera vare sig patienter, personal, eller skattepengar!

Den fråga som invånarna ska ställa till allianspartierna och MP – som fortsätter att styra i regionen – är vad som kan förväntas den kommande mandatperioden? För invånare och personal är smärtgränsen redan nådd, men var går M-L-C-KD-MP-styrets gräns? Hur stora ska underskotten bli och hur långa köer ska till innan ni förstår allvaret?

Helén Eliasson (S)

regionråd i opposition, gruppledare för Socialdemokraterna i VGR

Håkan Linnarsson (S)

regionråd i opposition, talesperson i sjukvårdsfrågor