Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När högerstyret tog makten i Göteborg valde man att omedelbart avveckla sommarlovskorten, skriver Jonas Attenius.  Bild: Adam Ihse/TT
När högerstyret tog makten i Göteborg valde man att omedelbart avveckla sommarlovskorten, skriver Jonas Attenius. Bild: Adam Ihse/TT

Sommarlovskort till alla är välfärd – inte allmosor

Sommarlovskorten ska gå ut till alla barn i rätt åldersgrupper, oavsett inkomst. Men vissa partier har inte velat låta en seriös process löpa sin gång, skriver Jonas Attenius (S), kommunalråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Föräldrarnas plånbok ska aldrig avgöra om ett barn kan ta sig runt i sin egen stad. Nu har vi socialdemokrater sett till att avgiftsfria sommarlovskort går ut till alla barn från årskurs 6 till år 2 på gymnasiet. Sommarlovskort kan verka som en liten reform, och särskilt i jämförelse med de stora frågor som upptar tidningsrubriker och nyhetsnotiser i vanliga fall. I själva verket skulle jag vilja påstå att det finns få reformer som är så konkreta, viktiga och generella.

Sommarlovskorten handlar om att göra sommarlovet jämlikt, och ge alla barn chansen att umgås med varandra – oavsett föräldrarnas klassbakgrund och hemadress. För några år sedan konstaterade kommunens rapporter att nästan vart femte barn i Göteborg lever i fattigdom. Ännu fler växer upp i hem där marginalerna är knappa, trots hårt jobbande föräldrar.

Enligt SCB är var tionde svensk för fattig för att resa någonstans på semestern. Det är inte värdigt vårt välfärdsland. Klassamhället avgör hur barnens sommarlov ser ut och vilka minnen de får med sig till vuxenlivet. När LO undersökte arbetarklassens semestervanor 2019 framkom skrämmande siffror: Bland arbetare i Sverige hade 34 procent av kvinnorna och 31 procent av männen varken gjort en semesterresa eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn.

Ojämlika sommarlov

För alldeles för många barn är juni, juli och augusti inte månader som förknippas med sommarlek och spännande äventyr, varma vindar och kalla bad. Redan 1980 talade statsminister Olof Palme om de barn som kanske får ”tillbringa merparten av sommarlovet med att dra runt på gårdarna mellan hyreshusen." Sedan dess har Sverige förändrats i grunden, men vissa saker kvarstår. Ojämlika sommarlov är en sådan sak. Det måste förpassas till historien.

Göteborg är en djupt segregerad stad. 84 000 göteborgare, däribland många barn, bor i ett särskilt utsatt område. Tiotusentals barn och unga bor i stadsdelar där man är helt beroende av kollektivtrafiken för att komma in till centrala staden. Många av dessa barn har kompisar i andra delar av staden och fritidsaktiviteter i ett annat område.

Man kan tycka att sommarlovskorten borde vara en okontroversiell reform, en del i den offentliga välfärd som vi svenskar gärna betalar skatt för - men så är det inte.

För gymnasieungdomarna är behovet ännu mer tryckande. Efter lång tid under distansundervisning är vi nog många vuxna som kan förstå att ungdomarna är lite trötta på att sitta hemma och vill umgås på behörigt avstånd från oss föräldrar. Utan ett sommarlovskort tvingas vissa barn och unga gå hela sommaren utan att träffa varandra, utan att kunna lämna sin segregerade stadsdel, utan att kunna åka till Liseberg, upptäcka en helt ny badplats eller ha picknick i Slottsskogskvällen.

Sommarlovskorten avvecklades

Man kan tycka att sommarlovskorten borde vara en okontroversiell reform, en del i den offentliga välfärd som vi svenskar gärna betalar skatt för, men så är det inte. När högerstyret tog makten i Göteborg valde man att omedelbart avveckla sommarlovskorten, utan hänsyn till vilka konsekvenser detta skulle få för barnens umgänge och sommarlov.

Efter ivrigt motionerande, politiskt hantverk och hårda förhandlingar lyckades vi socialdemokrater – trots att vi sitter i opposition – tvinga högerstyret att backa inför årets sommar. Sommarlovskorten skulle återinföras, om än under vissa förutsättningar. För oss har två saker varit avgörande: Sommarlovskorten får inte bidra till ökad smittspridning och ska skickas ut först efter godkännande från ansvariga myndigheter.

Oavsett storlek på plånbok

Sommarlovskorten ska gå ut till alla barn i rätt åldersgrupper, oavsett inkomst, och vara en generell välfärdsreform – inga allmosor. Men vissa partier har inte velat låta en seriös process löpa sin gång.

För några veckor sedan blev det uppenbart att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Demokraterna var villiga att både strunta i pandemin och förvandla sommarlovskorten till en åtgärd enbart för de som har försörjningsstöd. Detta hade inneburit att de cirka 16 procent av arbetande göteborgare som räknas till gruppen ”arbetande fattiga” missgynnas och deras barn blir utan sommarlovskort, samtidigt som Göteborg aktivt skulle bryta mot de restriktioner som alla svenskar – utan undantag – förväntas följa. Som tur var satte vi stopp för detta tilltag, som dessutom bedömdes vara olagligt – vilket kanske säger någonting om vilken nivå vissa vill se i Göteborgspolitiken.

Nyligen kunde Folkhälsomyndigheten äntligen meddela att den minskande smittspridningen tillåter Västtrafik att producera och skicka ut sommarlovskorten till alla väntande barn och ungdomar. Från och med i dag får barn och unga – oavsett storleken på föräldrarnas plånbok – resa runt i sin egen stad, bada, umgås och ha ett så roligt sommarlov som möjligt. Det som är bra för barnen är bra för alla göteborgare.

Jonas Attenius (S), kommunalråd

LÄS MER: Sommarlovskort ska nu skickas ut till alla skolelever

LÄS MER: Ekonomiskt utsatta barn skulle få gratis busskort – beslut drogs tillbaka

LÄS MER: Emanuel, 13, vill ha tillbaka sitt sommarlovskort