Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inom vuxenpsykiatrin finns mycket goda erfarenheter av att snabbt ställa om verksamheten. Det såg vi bland annat under pandemin då vi på två dagar öppnade en psykiatrigemensam epidemiavdelning som tog emot patienter från alla sjukhusets psykiatriverksamheter, skriver debattörerna. Bild: Lisa Thanner
Inom vuxenpsykiatrin finns mycket goda erfarenheter av att snabbt ställa om verksamheten. Det såg vi bland annat under pandemin då vi på två dagar öppnade en psykiatrigemensam epidemiavdelning som tog emot patienter från alla sjukhusets psykiatriverksamheter, skriver debattörerna. Bild: Lisa Thanner

Sommaren blir en utmaning som vi kommer att klara av

Sommarmånaderna innebär alltid en utmaning då vuxenpsykiatrins medarbetare ska få en välförtjänt och sammanhängande tid för återhämtning samtidigt som vi ska erbjuda en god och säker vård till patienter i behov av psykiatrisk specialistvård, skriver bland andra Mathias Alvidius, verksamhetschef Psykiatri Affektiva.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

30/4 Psykiatrin riskerar att stå inför en katastrof i sommar

I år är läget särskilt ansträngt då svårigheter att rekrytera gör att vi behöver ha fler vårdplatser stängda än tidigare år. Vi förstår att det kan skapa en oro bland medarbetare, patienter och närstående.

Sjukhuset har tagit fram en handlingsplan för att säkerställa att patienter som har ett medicinskt behov av en vårdplats ska få det i sommar. Det här innebär bland annat att vi öppnar en tillfällig intagningsavdelning som ska säkra det akuta omhändertagande av svårt sjuka patienter.

Snabbt ställa om

Inom vuxenpsykiatrin finns mycket goda erfarenheter av att snabbt ställa om verksamheten. Det såg vi bland annat under pandemin då vi på två dagar öppnade en psykiatrigemensam epidemiavdelning som tog emot patienter från alla sjukhusets psykiatriverksamheter. Över hela landet finns också allmänpsykiatriska vårdavdelningar för patienter med olika typer av diagnoser och, precis som inom den somatiska vården, akutvårdsavdelningar för patienter i snabbt behov av sjukvård och observation.

Nu pågår arbetet med att hitta en välfungerande struktur för intagningsavdelningen med rutiner, arbetssätt och kompetenshöjande insatser för att alla medarbetare ska känna sig trygga att möta patienter med olika psykiatriska diagnoser och sjukdomstillstånd. Flera av oss verksamhetschefer kommer också att arbeta på avdelningen i sommar för att bidra till en stabil och trygg arbetsmiljö.

Inom vuxenpsykiatrin finns mycket goda erfarenheter av att snabbt ställa om verksamheten

Jämte intagningsavdelningen vidtas en rad andra åtgärder för att förbättra förutsättningar för en god, tillgänglig och säker vård i sommar:

– Underläkare schemaläggs på intagningsavdelningen för att säkra det medicinska omhändertagandet.

– Förstärkt bemanning på psykiatriska akutmottagningen.

– Bättre möjligheter att följa upp patienter som kan komma att behöva en vårdplats genom möjlighet till återbesök till psykiatriska akutmottagningen, uppföljningsbesök i hemmet samt fler akuta tider inom den psykiatriska öppenvården.

Extra lönesatsningar

Vi arbetar med en lång rad insatser för att förbättra bemanningssituationen och öka antalet vårdplatser. Bland annat genom extra lönesatsningar till sjuksköterskor i dygnet-runt-vården, bättre ledarskap genom färre medarbetare per chef, större möjligheter att påverka sitt schema och kompetensutveckling.

Parallellt satsar vi på nya arbetssätt och digitala lösningar för att göra vården mer effektiv och tillgänglig, som exempelvis mobila och uppsökande team som ger vård i hemmiljön.

Mathias Alvidius, verksamhetschef Psykiatri Affektiva

Pia Rydell, verksamhetschef Psykiatri Psykos

Anna Sveide Antonelli, verksamhetschef Psykiatri kognition och äldrepsykiatri

Simon Lindguss, verksamhetschef Beroende