Det är möjligt att hitta ny miljövänlig elproduktion inom de energisystem vi redan har, skriver debattören.
Det är möjligt att hitta ny miljövänlig elproduktion inom de energisystem vi redan har, skriver debattören. Bild: Stefan Bennhage

Solpaneler är svaret på framtidens energibrist

EU satsar stort på solenergi och regionen har mycket att vinna på att hoppa in i tåget. Om alla bostäder i Västra Götaland hade solceller, skulle vi kunna generera ny el motsvarande effekten av nedlagda Ringhals, skriver Mikael Ångman.

ANNONS

EU vill göra installation av solenergi obligatoriskt för alla nybyggda fastigheter senast 2029. Alla EU-länder uppmanas nu också att skapa förutsättningar för att förenkla och snabba på övergången till solenergi och främja användandet av energilager.

En massiv utbyggnad av förnybar energi ingår i EU:s plan för framtida energiförsörjning och solenergi har en central position. Inom tre år vill man fördubbla antalet solceller. Målet är att 25 procent av all energi i EU i framtiden ska komma från solen.

Flera stora industrisatsningar i Västra Götaland är nu hotade på grund av brist på el. Enligt Göteborgs Energi kan olika satsningar leda till att efterfrågan i Göteborg de närmaste tio åren tredubblas. Om ingenting görs nu kommer det att leda till elbrist.

ANNONS

Det är möjligt att hitta ny miljövänlig elproduktion inom de energisystem vi redan har.

En enkel och kostnadseffektiv väg till att lösa problemet är att installera solpaneler på länets samtliga bostäder. Frågan är då hur mycket el man teoretiskt kan producera? En terawattimme (TWh) är lika mycket el som 50 000 småhus förbrukar på ett år. En gigafabrik som Northvolts batterifabrik i Skellefteå behöver två TWh per år, fullt utbyggd.

Stora vinster och fördelar

En rapport från solföretaget Rexel har tittat på hur mycket el det teoretiskt är möjligt att producera genom att sätta solceller på taken på länets samtliga flerbostadshus och småhus. Västra Götaland använde totalt 17,8 TWh el 2020. Hela Sverige drygt 140.

Länets flerbostadshus har en takyta på drygt 11 miljoner kvadratmeter. Lägger man sedan till länets alla småhus, så går det att hitta stora möjligheter.

I länet finns det redan småhus som har solpaneler. De kan generera drygt 17 000 KWh per år. Om du installerar motsvarande på länets resterande småhus kan du producera drygt 5,7 TWh. Teoretiskt ja, men fullt möjligt. Och då har vi bara tittat på vad det går att göra på hushållens infrastruktur. Det återstår att se vad jordbruket och industrin kan göra.

Ändå har vi redan hittat 6 433 TWh, vilket motsvarar effekten av vad den numera nedlagda reaktorn Ringhals 1 producerade 2019.

ANNONS

Visst, det här är hypotetiska siffror som vi aldrig kommer att helt uppnå, men vår rapport visar att det är möjligt att hitta ny miljövänlig elproduktion inom de energisystem vi redan har, och att det mer handlar om att vilja än att kunna.

Ja, det kommer att kosta mycket. Men de stora effekterna i KWh som solpaneler på alla tak innebär betalas snabbt av själva investeringen. Särskilt i dag när energipriserna rusar. Och då har vi ju inte med ett enda ord berört vad detta innebär för klimatomställningen och för ett hållbarare Sverige. Det är klart att vinsten här är ännu större, gigantisk. Det här är egentligen en no-brainer.

Mikael Ångman, försäljningschef Rexel

LÄS MER:Efterfrågan på solceller slår rekord efter de höga elpriserna

LÄS MER:Anders tjänar pengar – på att använda mer el

LÄS MER:Väst bäst för solcellsenergi

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS