En förtida stängning av Ringhals 1 och 2 kommer ganska snart visa på att vi tyvärr har politiker som har svårt att skilja på effekt och energi, skriver Anders Kjellström.
En förtida stängning av Ringhals 1 och 2 kommer ganska snart visa på att vi tyvärr har politiker som har svårt att skilja på effekt och energi, skriver Anders Kjellström. Bild: Annika Karlbom

Sol- och vindkraft är inte framtiden för Sverige

Fördelen med kärnkraft är att den är styrbar. Nackdelen med vindkraft är att den inte ger någon effekt när det inte blåser och nackdelen med solenergi är att den ger som mest när behovet år som minst, skriver Anders Kjellström, civilingenjör elkraft.

ANNONS

Replik

Hållbar teknik, 29/12

Sverige har en bra energimix med i första hand kärnkraft och vattenkraft vilket många länder är avundsjuka på. En förtida stängning av Ringhals 1 och 2 kommer ganska snart visa på att vi tyvärr har politiker som har svårt att skilja på effekt och energi. Att Vattenfall stänger Ringhals beror på att vi inte ger kraftbolagen betalt för effekt. Fick Vattenfall betalt för effekt skulle ekonomin för att driva Ringhals vidare se helt annorlunda ut. Man kan även se detta genom att vi har en energiminister men ingen effektminister.

Sol och vind kommer även medföra kostnader på ett utbyggt och ombyggt elnät vilket kommer belasta elnätskunderna i slutändan

Elektrifieringen av transporter är, som påpekats av Björn Sandén, något som kommer utvecklas 2020 och framöver. Och på sikt minskar vi behovet av importerad fossil energi till förmån för inhemskt producerad energi från vatten och kärnkraft. Framöver måste vi tillföra mer elenergi till vårt energisystem för att driva alla transporter.

ANNONS

Fördelen med kärnkraft är att den är styrbar, nackdelen med vindkraft är att den inte ger någon effekt när det inte blåser och nackdelen med solenergi är att den ger som mest när behovet år som minst. Sol och vind kommer även medföra kostnader på ett utbyggt och ombyggt elnät vilket kommer belasta elnätskunderna i slutändan.

En klok effektpolitik behövs

Vi får hoppas att vi under 2020 ersätter en dålig energipolitik med en klok effektpolitik. I Sverige bör vi satsa på att minska effektuttaget när det är kallt och det får vi genom att utveckla bergvärme i kombination med smarta hus där vi fokuserar på temperaturtröghet och förbättrar isolering och ventilation i stället för att subventionera solenergi som skapar problem för elnätet. Pengarna skall göra så stor nytta som möjligt.

Vi får hoppas att vi under 2020 ersätter en dålig energipolitik med en klok effektpolitik

Eldrift för transporter är även en stor möjlighet. Om vi utformar energisystemen i våra bostäder så att vi får en treenighet där elbil, värmepump och elmätare hjälps åt att jämna ut belastningen på det lokala elnätet kan vi skapa stora möjligheter till ”efterfrågeflexibilitet”. Detta kommer minska kostnaderna för förstärkning av våra elnät.

Ansvariga politiker behöver inse att vi måste ändra reglerna för elnätsbolagen så att vi kan få till en bra el-samverkan grannar emellan, det vill säga se till att grannarna på en gata delar effekten i omgångar där elnätsbolaget dirigerar laddning av elbilar och körning av värmepumpar via smarta elmätare och smarta hem.

ANNONS

Som tur är för elkunderna i Sverige så är en möbelfirma från Småland störst i världen på smarta hem och kommer nu ytterligare satsa på att göra den enkelt för sina kunder att bli energi- och effektsmarta.

Anders Kjellström, civilingenjör elkraft, Mölndal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS