Socialsekreterarna kan inte känna sig trygga längre

Bombhotet mot socialkontoret i Majorna gör det otryggt för oss socialsekreterare att gå till jobbet. Trots att det inte är vi som bestämmer lagarna. Det gemensamma ska fördelas utifrån behov och inte utifrån hot om våld, skriver socialsekreteraren Sonia Koppen.

ANNONS
|
Sonia Koppen
Sonia Koppen

Vad händer när ingen längre vågar arbeta inom socialtjänsten? Ännu finns vi kvar - vi som tror på att socialsekreterare kan göra skillnad för de individer vi möter. Men alla som ansöker om stöd hos socialtjänsten har inte rätt till det.

Jag vill inte ha ett samhälle där myndighetspersoner inte vågar fatta rätt beslut för att vi är rädda för våra liv. De gemensamma resurser vi har ska fördelas utifrån behov inte utifrån hot om våld! För oss som arbetar inom socialtjänsten är det tydligt att det finns en diskrepans mellan allmänhetens bild av det stöd man tror sig kunna få från socialtjänsten och det stöd man faktiskt kan få.

ANNONS

Den frustration som skapas riktas ofta mot socialtjänsten men det är inte vi som bestämmer lagarna eller lägger budgeten. Jag vet inte vad som låg bakom bombhotet mot socialkontoret i Majorna-Linné men min bild är att många av hoten mot socialsekreterare är uttryck för en frustration hos människor som upplever att de saknar förutsättningar för att påverka sitt eget liv. Det finns inga snabba lösningar men vill vi få en fungerande socialtjänst måste vi samtidigt fundera på hur vi får ett fungerande samhälle!

Jag tycker om mitt jobb och jag tror att jag som socialsekreterare kan göra skillnad men jag vill kunna känna mig trygg när jag går till jobbet!

Sonia Koppen

Socialsekreterare och ordförande för Vision Göteborg

ANNONS