Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra veckans nyhet om att LSS-utredningen vill presentera förslag som i praktiken skulle slå sönder hela den personliga assistansen är som ett slag i magen. Vi kräver att regeringen gör det enda rätta; gör om LSS så att den lever upp till det som var avsikten med lagen, skriver Maj Karlsson (V). Till vänster på bild Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Socialdemokraternas iskalla hjärta

I stället för att se till att LSS lever upp till lagens intentioner ser vi till vår stora besvikelse att regeringen tillsatte en utredning som fokuserade på kostnader och som syftar till att skära ner i den personliga assistansen. Varför har socialdemokraternas hjärta förvandlats till is? undrar Maj Karlsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Visserligen är det vinter men varför har socialdemokraternas hjärta förvandlats till is?

Förra veckans nyhet om att LSS-utredningen vill presentera förslag som i praktiken skulle slå sönder hela den personliga assistansen är som ett slag i magen. Det är med tappad anda vi tar in att utredaren inte tycker att barn och gamla ska få assistans och att assistansen ska bli en kommunal fråga. Förvisso kan en utredning som fått som direktiv att skära ner på assistansen inte ge något annat än mycket dåliga besked. Men trots den insikten så är förslagen en ren chock.

Vi har i nästan tio år krävt en utredning med anledning av de domar som fallit och som inneburit att LSS urholkats. Vi menade att lagen måste ändras för att den ska leva upp till det som var grundtanken med den. Att vi alla ska ha rätt att leva våra liv som fria medborgare med möjlighet att styra över våra egna liv. Men till vår stora besvikelse tillsatte regeringen i stället en utredning som fokuserade på kostnader och som syftar till att skära ner i den personliga assistansen.

Ofattbart

Men inte ens i de mörkaste stunder hade vi kunnat tänka oss att den utredning som den socialdemokratiskt ledda regering tagit fram skulle landa i att vissa barn i vårt land inte längre ska ha samma rättigheter som andra barn. Inte ha rätt till sin fritid. Inte ha rätt till sin lek. Inte ha rätt att utvecklas som en fri individ utan sina föräldrar. Att det ska finnas en åldersgräns på när de äldre i vårt land inte längre ska få leva sina liv utan i stället bara existera. Men nu är det fakta.

Beskedet har mottagits med en storm av kritik från så väl politiker, funktionshinderrörelsen som medborgare, men framförallt är det ett besked som skapat enorm ångest och oro hos alla de tusentals människor som är berörda.

Fel besked

Efter den omfattande kritiken valde ansvarig minister att gå ut och kommentera läckan i sociala medier. Ett uttalande som rimligtvis borde ha innehållit det enda rätta beskedet; att de förslag som utredaren vill föreslå inte kommer att läggas fram. Att det här är för omänskligt för en Socialdemokratiskt ledd regering att gå vidare med.

Men i stället låter ministern meddela att utredaren behöver få arbeta i lugn och ro. Nej, Åsa Regner, det är inte utredaren som behöver lugn och ro. Det är alla de tusentals människor som under er tid vid makten fått sina rättigheter begränsade och som nu ser på sin framtid med djupaste fruktan. Det är alla vi som vet att det här en dag kan handla om oss, att det är vår rätt till våra självständiga och fria liv som står på spel som behöver lugnas. Inte ni och er utredare.

Otydlig statsminister

Det verkar också S ha insett eftersom man med anledning av läckan från LSS-utredningen även skickar ut statsministern som i en intervju säger följande: ”Det finns inga planer på att helt plötsligt ta bort den rättigheten för barn under 12 eller äldre över 80.”.

Men vad betyder det? Inte nu men sen? Det krävs tydlighet nu!

Vi i Vänsterpartiet kräver att regeringen omgående gör det som borde vara det enda självklara för en socialdemokratisk regering; meddela att förslagen inte kommer att läggas fram. Att ni själva inser att de här förslagen inte stämmer överens med ert löfte att värna LSS.

Maj Karlsson (V)

socialpolitisk talesperson