Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan Grönblå samverkan tog över ledningen av regionen från Socialdemokraterna har hälso- och sjukvården fått en årlig ökning med i genomsnitt hela 4 procent, vilket är långt mycket mer än i andra regioner, skriver debattörerna. Bild: Jil Yngland
Sedan Grönblå samverkan tog över ledningen av regionen från Socialdemokraterna har hälso- och sjukvården fått en årlig ökning med i genomsnitt hela 4 procent, vilket är långt mycket mer än i andra regioner, skriver debattörerna. Bild: Jil Yngland

Socialdemokraterna svartmålar vården i Västsverige

Den bild som Socialdemokraterna försöker sätta är en felaktigt mörk bild av en fantastisk verksamhet. Grönblå samverkan deklarerade tidigt i våras att sjukvården kunde fokusera på att ställa om för att möta effekterna av pandemin. Det ansvaret fortsätter vi att ta nu när pandemin åter ger en hög belastning på sjukvården, skriver bland andra Gustaf Josefson (M), ordförande, styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

13/11 Moderatstyrets nedskärningar tvingar ner vården på knä

Socialdemokraterna har sedan Grönblå samverkan tillträdde som politisk ledning försökt att svartmåla hälso- och sjukvården i Västra Götaland på alla tänkbara sätt. Även nu, mitt i pandemin, försöker de ge sken av en sjukvård i ekonomiskt förfall. Det är även för ett parti i opposition ett ytterst oansvarigt agerande. Sedan Grönblå samverkan tog över ledningen av regionen från Socialdemokraterna har hälso- och sjukvården fått en årlig ökning med i genomsnitt hela 4 procent, vilket är långt mycket mer än i andra regioner.

En felaktig bild

År 2015 var regionbidraget cirka 38 miljarder kronor och år 2020 nära 46,5 miljarder kronor. Även för 2021 är tillskotten till sjukvården avsevärda. Samtidigt kan vi notera att personalomsättningen i Västra Götalandsregionen går ner och att antalet sökande per tjänst ökat med 7,1 procent. Det indikerar också att den bild som Socialdemokraterna försöker sätta är en felaktigt mörk bild av en fantastisk verksamhet.

Grönblå samverkan deklarerade tidigt i våras att sjukvården kunde fokusera på att ställa om för att möta effekterna av pandemin.

Socialdemokraterna har tidigare anklagat Grönblå samverkan för att fylla en skattkista med pengar. Den kritiken har nu tystnat. Kanske beror det på att med hjälp av Västra Götalandsregionens (VGR) starka ekonomi och nationella insatser, så kunde vi ge beskedet att sjukvårdens extra omkostnader för pandemin skulle täckas. Grönblå samverkan deklarerade tidigt i våras att sjukvården kunde fokusera på att ställa om för att möta effekterna av pandemin. Det ansvaret fortsätter vi att ta nu när pandemin tyvärr åter ger en hög belastning på sjukvården. Dessutom har budskapet från oss i Grönblå samverkan varit att underskotten som uppstått till följd av pandemin kommer att tas om hand i bokslutet.

S plockar ut pensionspengar

Vi har också lagt fram ett förslag om en kompletterande budget för att hantera effekterna av pandemin. Alla extramedel som tillkommit för att hantera det uppdämda vårdbehovet ska gå just dit. Medarbetarna i VGR har gjort och gör enorma insatser, och vi är medvetna om att det behövs återhämtning. Därför läggs inte pengarna tvingande ut för att öka trycket på våra sjukhus, istället tillfrågas vilka som har möjlighet och kapacitet. Det gäller alla verksamheter som har möjlighet och kapacitet. Dessa 670 miljoner kronor har tydligen Socialdemokraterna missat i sin jämförelse om vem som har mest pengar till hälso- och sjukvården

Däremot är det sant att Socialdemokraternas budgetförslag hade gjort skillnad. De budgeterar flera år framåt med mycket stora ekonomiska underskott. Och de plockar ut 100 miljoner kronor som VGR har avsatt till medarbetarnas framtida pensioner. Det är fakta som skulle få stora ekonomiska negativa konsekvenser för såväl invånare som medarbetare framöver.

Gustaf Josefson (M), ordförande, styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Peter Heie (C), ordförande, styrelsen för NU-sjukvården

Staffan Setterberg (KD), ordförande, styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus

Pär Johnson (L), ordförande, styrelsen för Skaraborgs Sjukhus

Anna-Lena Holberg (M), ordförande, styrelsen för Sjukhusen i Väster