Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan om utökat militärt samarbete är nu den stora frågan i EU, skriver debattören.

Social greeenwashing på EU-toppmötet

EU:s sociala pelare är ett moras av till intet förpliktigande paroller om sociala rättigheter. Ett slags social greenwashing som tar fokus från EU:s verkliga agenda: mer upprustning och finansiell kontroll, skriver Per Hernmar, Alternativa EU-toppmötet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

17 november håller EU sitt toppmöte i Göteborg. I centrum står förslaget till den så kallade Europeiska pelaren för sociala rättigheter. Den sociala pelaren är ett moras av till intet förpliktigande paroller om sociala rättigheter. Det mesta har sina rötter redan från det första fördraget 1957 och fördragen under 1990-talet som konstituerade den gemensamma marknaden med de fyra friheterna; friheterna för kapital, varor, tjänster och arbete.

De tomma parollerna om sociala rättigheter i EU-fördragen har inte på minsta sätt stoppat den lavinartade fattigdomsutvecklingen i länder som Grekland, Bulgarien, Rumänien, Spanien och Portugal. Totalt inom hela EU utgör fattiga och människor i närheten av fattigdom hela 116 miljoner människor (Eurostat och SCB).

Fattiga i rika länder

Den Europeiska fattigdomen finns inte bara i de södra fattiga länderna. Även i ett land som Sverige finns uppemot 234 000 fattiga barn (Rädda Barnen). Ofta försörjda av en kämpande ensam förälder. Dagens pensionssystem innebär fattigdom för 328 000 pensionärer (Senioren och Eurostat), många av dem kvinnor. I de rika länderna lever 3-8 miljoner papperslösa invandrare och flyktingar under förhållanden långt bort från alla paroller om sociala rättigheter (migrationsinfo.se). Många av Europas 12 miljoner romer lever under miserabla förhållanden och öppen strukturell diskriminering. Detta nämns inte i förslaget till Europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Att EU inte är löntagarnas union visar EU:s pelare för sociala rättigheter med all önskvärd tydlighet när man lagt in en punkt där anställningsskyddet ska konjunkturanpassas efter företagens behov. Detta kommer att slå mot såväl anställningstryggheten som fackets möjlighet att agera. Detta har fått massiv kritik från fackföreningsrörelsen i Frankrike.

Den verkliga agendan

För EU:s framtid är det helt andra uppgifter som står i centrum. USA drar bort delar sin militära närvaro i Europa och kräver att EU-länderna upprustar upp till två procent av BNP för att uppfylla Nato-reglerna. EU förbereder sig för denna uppgift med att starta ett embryo till försvarsministerium och frågan om utökat militärt samarbete är nu den stora frågan. EU drar nu igång ett permanent försvarsamarbete, Pesco.

Tysklands och Frankrikes ledare vill att EU ska få ett ännu större grepp om Europas finanser och därför står frågan om en finansminister för EU och en budget för EMU-området med ”fiskal kapacitet” också i centrum för diskussionerna om EU:s framtid.

Att EU i detta läge skulle ha något större utrymme för sociala och fackliga förmåner är tveksamt. Här fyller i stället EU:s så kallade ”Europeiska pelare för sociala rättigheter” en funktion, full med till intet förpliktigande paroller. I stället för verkliga åtgärder fungerar EU:s pelare som en billig lösning – social greenwashing – samtidigt som EU kan öka sitt inflytande på ytterligare ett område.

Per Hernmar

aktiv i Nätverket Det Alternativa EU-toppmötet