Snabbspår gynnar både hög- och lågutbildade nyanlända

DEBATT: Fredrik Malm (L) kritiserar regeringen för att snabbspåren ensidigt fokuserar på nyanlända med utbildning, vilket inte hjälper nyanlända utan utbildning. Men Malm missar att när utbildade nyanlända får jobb som motsvarar deras utbildning så frigörs enklare jobb – just de jobb som nyanlända utan utbildning behöver, skriver Sofia Larsen och Magnus Hedberg, Jusek.

ANNONS
|

Replik

Jobb till nyanlända, 11/6

Nyanlända akademiker får i högre grad jobb jämfört med nyanlända med mindre utbildning, men samtidigt har många mindre kvalificerade jobb. Enligt färska siffror som Jusek beställt från SCB hade år 2014 nästan 8 500 invandrade akademiker jobb som bara krävde grundskolekompetens.

Samhällsvetare har särskilt svårt att få kvalificerade jobb. Var tredje invandrad akademiker med enklare jobb är samhällsvetare. Det är särskilt allvarligt eftersom det är den största utbildningsgruppen bland nyanlända akademiker inskriva vid Arbetsförmedlingen. Därför har Jusek, genom Saco-S, varit drivande för att skapa ett snabbspår för samhällsvetare.

Som akademikerförbund har vi sedan länge lyft problemet att invandrade akademiker i hög grad har jobb som inte motsvarar deras kvalifikationer. Den andra sidan av myntet är alla lågutbildade som förlorar i konkurrensen om de enkla jobben. Det är ett dubbelt resursslöseri.

ANNONS

Därför behövs riktade insatser mot både nyanlända med mindre och mer utbildning. En effektiv arbetsmarknad förutsätter både att nya arbeten skapas, men också att befintliga jobb är rätt bemannande.

Sofia Larsen

ordförande Jusek

Magnus Hedberg

vd Jusek

ANNONS