Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Engagemang. De öden ni och många andra beskriver berör på djupet. Ni skriver att ni inte vill skicka tillbaka barn till en säker död. Det är vi alla överens om. De som har rätt till asyl ska naturligtvis få skydd, skriver Marina Johansson (S).

Smärtsam asylprocess kräver varsam hantering

Asylprocessen och det eventuella återvändandet för ensamkommande barn och ungdomar måste hanteras så humant och hänsynsfullt som möjligt. Det står jag fast vid. Och jag fortsätter gärna dialogen, skriver Marina Johansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Marina Johansson (S)
Marina Johansson (S)

Replik

Ensamkommande flyktingbarn, 14/11

Hej Matilda Brinck-Larsen och Jan Strömfors,

Tack för ert brev och ett stort tack för ert engagemang för ensamkommande barn och unga. De öden ni och många andra beskriver berör på djupet. Ni skriver att ni inte vill skicka tillbaka barn till en säker död. Det är vi alla överens om. De som har rätt till asyl ska naturligtvis få skydd. Det är Migrationsverkets ansvar att göra den bedömningen. Detsamma gäller fastställande av identitet och ålder. Det är viktigt, inte minst för barnen, att kommuner får rätt förutsättningar att ge åldersadekvata stödjande insatser. Precis som ni lyfter fram så måste vi ständigt vara uppmärksamma på vilka de negativa konsekvenserna blir för de människor som berörs och göra vårt bästa för att mildra och förbättra den sociala situationen för denna utsatta grupp.

Särskilt smärtsamt

Asylsökande ska få individuella och professionellt genomförda bedömningar. Det är viktigt att värna. Det kan många gånger vara oerhört smärtsamt, inte bara för den som sökt asyl och fått avslag utan även för de som funnits runt omkring den asylsökande. Vad gäller de ensamkommande barnen och ungdomarna som ni lyfter fram så är det särskilt smärtsamt. Många av dem har byggt upp en trygghet och fått framtidstro i vårt land. Därför menar jag att vi måste se till att både asylprocessen och återvändandet hanteras så humant och hänsynsfullt som möjligt, det är också Göteborgs stads uppfattning. Det står jag fast vid.

Vi måste också säkerställa att de som arbetar med dessa svåra fall får den hjälp och det stöd de behöver i den processen. Det är avgörande för att de ska orka med att kunna göra ett bra jobb. Jag fortsätter gärna dialogen om hur vi kan göra detta på bästa sätt, ni är alltid välkomna att höra av er.

Marina Johansson (S)

kommunalråd