Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Problemet med hyresrätter i attraktiva lägen är nu större än någonsin. Lägesvärdet på en bostad speglas knappt alls i dagens hyresprissättning. Det underminerar hyresrättens framtid i centrala lägen, skriver Roberth Emanuelsson.

Slutbud som är början till slutet för hyresrätten

Det bästa för hyresgästerna vore nu om Hyresgästföreningen tillsammans med oss vill medverka till en lösning av den här låsta situationen. Vi borde båda vara måna om att hyresrätten ska finnas kvar, skriver Rickard Ljunggren, Fastighetsägarna Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Hyrorna Göteborg, 12/12 och 16/12

Efter närmare ett halvår av förhandlingar gav Hyresgästföreningen (HGF) sitt slutbud på 0,42 procent vilket motsvarar 25 kronor på en hyra på 6 000 kronor. Det kunde vi inte acceptera och såg ingen annan utväg än att frånträda förhandlingarna i januari 2016.

Ett slutbud på 0,42 procents hyreshöjning skulle varit den lägsta uppgörelsen på ett decennium. För oss vore en sådan uppgörelse oansvarig. Det skulle ytterligare urholka hyresrätten som boendeform eftersom det med den prisutvecklingen är mer lönsamt att investera i något annat. Resultatet av färre hyresrätter blir ökad bostadsbrist, längre bostadsköer, minskad rörlighet och ökad svarthandel med kontrakt. Det visar inte minst ny statistik från Boplats där antalet lediga lägenheter blivit tusen färre på bara ett år.

Vill plocka russinen

Lagstiftaren har sagt att hyresnämnden ska medla när parterna inte kommer överens. Vi har begärt medling både före och efter strandningen. Det är beklagligt att Hyresgästföreningen tackat nej till detta. Att inte gå med på medling och samtidigt hålla fast vid sitt ursprungliga slutbud är som att plocka russinen ur lagstiftningens lussekatt.

När vi inte kommit överens vid förhandlingsbordet har vi prövat en av de vägar som lagstiftningen tillåter, att hyran ska avgöras av hyresnämnden. Det har nu visat sig vara en oframkomlig väg eftersom endast 56 av drygt 43 000 lägenheter hittills har prövats. Därför är det viktigt att vi får till stånd en förändring av lagstiftningen.

Det bästa för hyresgästerna vore nu om Hyresgästföreningen tillsammans med oss vill medverka till en lösning av den här låsta situationen. Vi borde båda vara måna om att hyresrätten ska finnas kvar.

Rikard Ljunggren

ansvarig näringspolitik Fastighetsägarna Göteborg