Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson och Fredrik Malm (L), migrationspolitisk talesperson

Sluta utvisa kompetent arbetskraft

Trots upprepade krav från företagen fortsätter utvisningarna av högutbildad arbetskraft. Detta är resursslöseri när det råder stor brist på kompetent arbetskraft och måste stoppas, skriver Mats Persson (L) och Fredrik Malm (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Programmeraren Aleksei Magusev, som arbetar på startup-företaget Football Addicts i Göteborg, ska utvisas. Han är inte ensam om detta. Det senaste året har flera arbetskraftsinvandrare utvisats ur Sverige på grund av bagatellartade misstag. Det har handlat om att den anställde tagit ut för lite semester, fått en lön som ligger strax under kollektivavtal eller att arbetsgivaren missat att teckna rätt försäkring. Utvisningarna är orimliga. Sverige ska vara ett land som är öppet, ett land som uppmuntrar människor att flytta hit för att arbeta, försörja sig själv och skapa en ny framtid.

Gör vårt land fattigare

Kompetensutvisningarna gör vårt land fattigare. Inte minst i Västsverige märker vi av en stor brist på arbetskraft. Göteborgsföretag som Football Addicts och andra är beroende av att kunna rekrytera människor från andra länder. Och när andra länder, som exempelvis Nederländerna, bedriver en aktiv politik för att locka till sig nyckelkompetenser utvisar Sverige de människor vi behöver som mest. Och varför välja att arbeta i Sverige när det finns en risk att bli utvisad? Vem väljer att ta med sig familj och barn när det är du som arbetstagare som får ta konsekvenserna om din arbetsgivare har gjort fel?

Det vilar ett mycket tungt ansvar på den rödgröna regeringen för hanteringen av detta. Trots upprepade krav från företagen fortsätter utvisningarna av högutbildad arbetskraft. Osäkerheten försvårar för företagen och gör att det är mindre attraktivt för globala talanger att söka sig till vårt land.

Kompetensutvisningarna måste upphöra. Liberalerna föreslår därför följande:

 

  • Misstag måste kunna rättas till även efter påtalande från Migrationsverket. Regeringens nya lag från december är helt otillräcklig då den kräver att ett misstag måste ha rättas till före ett eventuellt påpekande om felaktigheten från Migrationsverket. Det är orimligt. Det är inte ovanligt att en brist upptäcks först när Migrationsverket påpekat bristen och då måste det vara möjligt att rätta till misstaget.

 

  • Det måste göras en helhetsbedömning i det enskilda fallet. Är man välutbildad arbetskraftsinvandrare i en bransch där många företag inte har kollektivavtal är det märkligt att man utvisas för att arbetsgivaren inte erbjuder samma villkor som kollektivavtalet. Praxis i yrket eller branschen ska kunna tillämpas i stället för kollektivavtalens villkor.

Exempelvis är det inom IT-branschen inte ovanligt att företag erbjuder sina anställda högre lön som kompensation för att man saknar vissa försäkringar. Det är märkligt om inte arbetsgivaren ska kunna ge arbetskraftsinvandraren samma villkor som de svenska anställda.

Men regeringens utredning, som presenterades nyligen, säger att utgångspunkten ska vara kollektivavtalens villkor och inte branschpraxis. Den rödgröna regeringens utredning riskerar på detta sätt att fortsatt medverka till att Sverige och svenska företag förlorar viktig kompetens till andra länder och företag.

 

  • Kompetensinvandringen måste förenklas. I dag drabbas företag av långa handläggningstider och oförutsägbarhet. Det ökar risken för att globala talanger väljer andra länder. Den som har arbetstillstånd och byter arbetsgivare, möts i dag av byråkratiska hinder, och måste kunna göra detta enklare och snabbare.

Får inte vara så stelbenta

Låt oss vara tydliga med att reglerna för arbetskraftsinvandring ska motverka missbruk och att människor utnyttjas. Men reglerna får inte vara så stelbenta och oproportionerliga att bagatellartade misstag leder till att kompetent arbetskraft utvisas från Sverige. Det behövs mer av sunt förnuft kring kompetensinvandringen. För var dag som går med otydliga regler väljer människor att flytta till jobb i andra länder framför Sverige. Det duger inte. Vårt budskap är tydligt: hårt arbetande människor som vill skapa sig en ny framtid och vara med och bygga vårt land ska inte kastas ut ur gemenskapen.

Mats Persson (L)

ekonomisk-politisk talesperson

Fredrik Malm (L)

migrationspolitisk talesperson