Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Hannah (L), riksdagsledamot för Göteborg och ättling till överlevande från Seyfo / Armeniska folkmordet. Till höger: Mikail Yüksel.

Sluta utnyttja den svenska demokratin, Mikail Yüksel!

Bara Centerpartiet kan hållas ansvariga för haveriet med Mikail Yüksel och hans valkampanj. Och Yüksel själv borde omedelbart dra tillbaka sin kandidatur till riksdagen, skriver Robert Hannah (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Mikail Yüksel, med nära kopplingar till den högerextrema turkiska rörelsen Grå vargarna, nästlade in sig i Centerpartiet och lyckades på rekordkort tid bli deras toppkandidat till riksdagen från Göteborg.

Först i veckan, när valsedlarna redan är tryckta och finns i alla Göteborgs vallokaler och media granskat Yüksel, blev han utkastad ur partiet. Centerpartiet har beställt nya valsedlar men han finns kvar på partiets gamla valsedlar som också kommer att vara giltiga. Yüksel har därför fortfarande chansen att komma in i Sveriges riksdag, särskilt om han lyckas samla de fem procent av partiets röster i Göteborg som krävs. Baserat på valresultatet för Centerpartiet 2014 i Göteborg behöver han bara 635 kryss för att bli personkryssad.

Fortsätter ändå

Yüksel vägrar acceptera att hans mörka åsikter blivit blottlagda för det svenska folket. Han fortsätter att kampanja för fullt för att ta Centerpartiets riksdagsplats från Göteborg. På sin Facebooksida skrev han senast i dag (24/8) att ”ingen annan än jag kan återkalla min kandidatur” och ”fortsätt att rösta”.

Som liberal riksdagsledamot är det mitt ansvar att stå upp mot alla former av extremism. I nästan ett års tid har jag varnat ledande centerpartister för den nu utkastade Yüksel. Hans kopplingar till högerextrema turkiska rörelser var och är helt uppenbara. Trots mina varningar gjorde inte Centerpartiet en djupare granskning av Yüksel. Det är helt uppenbart att partiet på grund av mångfaldspanik tagit lättare på en person med utländsk bakgrund. Man hade aldrig accepterat en svensk med kopplingar till rörelser som Nordiska motståndsrörelsen, men man accepterade Yüksel.

Utnyttjar vår demokrati

Bara Centerpartiet kan hållas ansvariga för detta haveri. Men göteborgarna förtjänar bättre företrädare i riksdagen än folkmordsförnekare som försökt starta upp lokalavdelningar i Sverige av högerextrema turkiska partier som Grå vargarna. Min uppmaning till Yüksel är tydlig: Sluta utnyttja den svenska demokratin. Du har inte ditt partis stöd. Avsluta genast din kampanj och dra självmant tillbaka din kandidatur till riksdagen.

Göteborg behöver ett liberalt ledarskap som i alla lägen vågar vara en tydlig motpol mot extremism.

Robert Hannah (L)

riksdagsledamot för Göteborg

ättling till överlevande från Seyfo / Armeniska folkmordet