Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med Kristdemokraternas politik får välfärden stå tillbaka och allt fler lämnas efter. Lann (KD) är högst ansvarig för äldreomsorgen, där hon med kirurgisk precision skurit ned på resurserna, skriver Daniel Bernmar (V) och Tony Haddou (V).  Bild: Alice Vernersson, Mia Höglund, Henrik Montgomery/TT
Med Kristdemokraternas politik får välfärden stå tillbaka och allt fler lämnas efter. Lann (KD) är högst ansvarig för äldreomsorgen, där hon med kirurgisk precision skurit ned på resurserna, skriver Daniel Bernmar (V) och Tony Haddou (V). Bild: Alice Vernersson, Mia Höglund, Henrik Montgomery/TT

Sluta trolla med välfärden i Göteborg

Medan Kristdemokraterna prioriterar skattesänkningar för de rikaste får göteborgarna vänja sig vid nedskärningar och försämringar av välfärden, skriver Daniel Bernmar (V) och Tony Haddou (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Göteborgs ekonomi, 21/1

Det är fascinerande hur ett parti verkar sakna självinsikt. Att de själva varit med och skapat den ekonomiska krisen i välfärden glömmer de att tala om. Situationen vi ser är en effekt av medveten skattesänkarpolitik.

En spade måste kallas för spade även om man hellre vill kalla den för en gaffeltruck. När Lann (KD) och Hagman (KD) pratar om prioriteringar av välfärden så menar de i själva verket att slakta den. Det är djupt ohederligt att påstå något annat.

Skär i välfärden

Göteborgarna har sedan förra året fått erfara borgarnas prioriteringar. Det är nedskärningar av all välfärd, där den senaste innebär en bantning av skolan på 170 miljoner. Men också slopande av viktiga jämlikhetsreformer som gratis simskola för barn eller gratis kollektivtrafik till ungdomar under sommarlovet.

I den verklighet som KD befinner sig löses välfärdskrisen genom att pressa all kraft ur välfärdsarbetarna

Nedskärningsprogrammet Lann (KD) sjösatte förra året var bara en uppvärmning inför 2020. I den verklighet som KD befinner sig löses välfärdskrisen genom att pressa all kraft ur välfärdsarbetarna. Priset blir en trasig välfärd och förstörd arbetsmiljö på stadens arbetsplatser.

Lann (KD) och Hagman (KD) borde i stället tala klarspråk om vad de prioriterar. Inför förra året sänkte de skatten med 20 miljarder innan en ny regering ens var på plats och åtta år med KD i regeringen innebar sänkt skatt med 140 miljarder. Deras prioriteringar innebär skattesänkningar för de rikaste i stället för mer resurser till välfärden.

Ta från de rika

Vänsterpartiet vill ha ett jämlikt samhälle. Vi har andra prioriteringar än skattesänkningar för rika. Genom skattesystemet kan vi minska klassklyftor och säkerställa en jämlik välfärd för alla. Därför prioriterar vi skattehöjningar för de rikaste. Och för att rädda välfärden vågar vi föreslå en skattehöjning.

Med Kristdemokraternas politik får välfärden stå tillbaka och allt fler lämnas efter. Lann (KD) är högst ansvarig för äldreomsorgen, där hon med kirurgisk precision skurit ned på resurserna.

När pengarna sedan inte räcker, försöker de trolla fram mer resurser med ännu mindre pengar

Lann (KD) och Hagman (KD) försöker sig på ett rejält trolleritrick. Först trollar de bort resurser genom skattesänkningar. När pengarna sedan inte räcker, försöker de trolla fram mer resurser med ännu mindre pengar. Det är tur att göteborgarna genomskådar den typen av bluffpolitik.

Daniel Bernmar (V),oppositionsråd

Tony Haddou (V), riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson