Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sluta ställ frågor om manikyr till oss!

DEBATT: Många frågor till oss kvinnor på ledande plats i politiken handlar om vår familj, vem som tar hand om barnen, till och med om nagelvård. Sluta med det, det har inte med politik att göra, skriver bland andra Annika Qarlsson (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu pågår Centerkvinnornas förbundsstämma i Umeå. Centerkvinnorna är Sveriges största politiska kvinnoförbund och ibland får vi frågan om det verkligen behövs ett kvinnoförbund 2016. Vi är stolta över att tillhöra ett parti där man tidigt hade kvinnor på höga poster, som Karin Söder. Men Så länge det ser ut som den gör i världen så behövs Centerkvinnorna, kvinnor tjänar mindre, utsätts för mer våld och övergrepp i hemmet och diskriminering i arbetslivet än vad män gör och detta måste förändras!

I politiken blir också vi som kvinnor behandlade annorlunda än män. Många frågor till oss kvinnor på ledande plats i politiken handlar om vår familj, vem som tar hand om barnen etcetera. Det här kan man även se på högre nivå, till exempel då det har handlat om Annie Lööf och om Ebba Busch Thor. Något som är väldigt märkligt är att kvinnliga politikers kläder diskuteras på ett helt annat sätt än manliga politikers. Hade de rätt typ av kläder på sig, vad kostade de egentligen? Att flytta fokus på detta sätt är ett sätt att förminska kvinnor som politiker.

Förminskar kvinnor

Det är både män och kvinnor som förminskar kvinnor på det här sättet, därför rubriken. Vi kvinnor är väldigt bra på att ge oss på andra kvinnor i stället för att stötta och hjälpa varandra. Madeleine Albright, tidigare utrikesminister i USA, sa en gång att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Hennes poäng var att vi kvinnor måste stötta varandra för att samhället ännu inte är jämställt, och för att samhället ska bli jämställt. Vi behöver starka nätverk och ett systerskap där vi ställer upp för varandra utan att förvänta oss något tillbaka. Målet är ett jämställt samhälle.

Och nu får det väl vara slut på frågor från journalister om manikyr och nagelvård till kvinnliga toppolitiker, som Annie Lööf fick svara på! Det har inte med politik att göra!

Annika Qarlsson (C)

riksdagsledamot och ordf för Centerkvinnorna 2003-2011

Kerstin Lundgren (C)

riksdagsledamot och tidigare förbundssekreterare för Centerkvinnorna

Solveig Zander (C)

riksdagsledamot

Helena Lindahl (C)

riksdagsledamot

Sofia Jarl (C)

kandidat till förbundsordförandeposten för Centerkvinnorna

Madeleine Jakobsson (C)

kommunstyrelsens ordförande Nordmalings kommun