Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Att påtala att lönenivåerna för sjukvårdspersonal i Västra Götalandsregionen ligger under riksgenomsnittet är inget hittepå, det är fakta, skriver debattörerna.  Bild: isabell Höjman/TT
Att påtala att lönenivåerna för sjukvårdspersonal i Västra Götalandsregionen ligger under riksgenomsnittet är inget hittepå, det är fakta, skriver debattörerna. Bild: isabell Höjman/TT

Sluta skyll ifrån er – höj vårdlönerna för alla

Att gynna marknaden genom att sätta den egna personalen i strykklass är något vi socialdemokrater aldrig kommer att ställa upp på. Vi vill att all sjukvårdspersonal, inte bara vissa, i regionen har grundlöner som når minst riksgenomsnittet, skriver bland andra Janette Olsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Vårdlöner, 3/9.

Det är inte utan att det märks att företrädarna för det moderatledda minoritetsstyret i Västra Götalandsregionen är trängda. I såväl text som muntligt tar de till allt starkare brösttoner, inte minst mot oss socialdemokrater. Invektiv och anklagelser haglar när vi socialdemokrater tycker att det är rimligt att vårdpersonalen får vettiga löner eller att patienter ska ha vård i tid. Det kanske är förståeligt, med tanke på hur deras sjukvårdspolitik försatt såväl sjukhusen som dess patienter och personal i en fullkomligt orimlig situation. Men särskilt snyggt är det inte.

Lönerna är inga "lösryckta siffror"

Senast i raden är moderaterna Linn Brandström och Monika Beiring, som inte bara påstår att allt är bra och vårdlönerna är tillräckliga, utan också anklagar oss för att fara med osanning. Det är så att man häpnar! Att påtala att lönenivåerna för sjukvårdspersonal i Västra Götalandsregionen ligger under riksgenomsnittet är inget hittepå, det är fakta. Att undersköterskor, grundutbildade sjuksköterskor, ambulanssjuksköterskor, operationssjuksköterskor och specialistläkare tjänar mellan 2 000 och 6 400 kronor mindre än vad snittlönerna för deras kollegor i landet ligger på är inte ”lösryckta siffror”, det är verkligheten för dessa grupper.

I varje budget de senaste fem åren har vi socialdemokrater avsatt mellan 500 och 600 miljoner kronor per år för att höja grundlönerna i sjukvården

Måste budgeteras

I varje budget de senaste fem åren har vi socialdemokrater avsatt mellan 500 och 600 miljoner kronor per år för att höja grundlönerna i sjukvården. Ackumulerat handlar det således om flera miljarder kronor. Under samma period har det moderatledda styret avsatt noll kronor för samma ändamål. I stället har sjukhusen underbudgeterats och inte fått uppräkning ens med centralt avtalade löneavtal. De senaste åren har vi utöver detta räknat in den höjning av ob-tilläggen som det moderatledda styret införde (utan föregående förhandling med facken, vilket bland annat ledde till att flera viktiga grupper ställdes utanför). Så nej, Brandström och Beiring, vi har inte för avsikt att sänka ob-tilläggen. Vi vill däremot se att fler grupper omfattas av dem.

Siktar på rikssnittet

Vi vill också att all sjukvårdspersonal, inte bara vissa, i regionen har grundlöner som når minst riksgenomsnittet. Vi har därför föreslagit en handlingsplan, med avsatta pengar i budget, för att nå dit. Även till detta säger företrädarna för det moderatledda styret i Västra Götalandsregionen nej. De är nöjda som det som är. I stället för att lägga pengar på den egna verksamheten och höja den egna personalens löner gör de ett ideologiskt val och lägger miljard efter miljard på att köpa privat vård och hyra in bemanningspersonal. Att gynna marknaden genom att sätta den egna personalen i strykklass är något vi socialdemokrater aldrig kommer att ställa upp på.

Janette Olsson (S), oppositionsregionråd och vice ordförande i Personalutskottet

Claes Redberg (S), ledamot i Personalutskottet

Jim Aleberg (S), ledamot i Personalutskottet