Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sluta omyndigförklara äldre

Återigen fick Alliansen rycka ut till de äldres försvar och säkra deras valfrihet. De rödgrönas motstånd mot valfrihet saknar motstycke och har skadat Göteborgs anseende, skriver Ann Catrine Fogelgren (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborgs stad har under allt för lång tid präglats av en politik som omyndigförklarar äldre göteborgare. För de rödgröna gäller valfriheten fram till den dag du är i behov av vård och omsorg genom hemtjänst. Då är du helt enkelt inte kapabel att bestämma själv. Då ska Daniel Bernmar (V) och andra rödgröna politikerna välja åt dig. Det borde ingen äldre i Göteborg acceptera.

Vi liberaler är övertygade om att äldre kan göra sina egna val. Allt annat är åldersdiskriminering.

På åtta år har antalet kommuner med valfrihet inom hemtjänsten ökat från 45 till 161 stycken. Alla dessa kommuner har något gemensamt – ett demokratiskt fattat beslut om att lagen om valfrihet (Lov) ska införas.

Saknar motstycke

Men jag kan inte hitta ett enda exempel på hur rödgröna politiker i andra kommuner har slagits med näbbar och klor och trotsat demokratiskt fattade beslut så som de rödgröna gjort i Göteborg. De har konsekvent motarbetat och förvägrat äldre människor sin valfrihet och skrämt bort eventuella aktörer som vill bredda utbudet av hemtjänst i Göteborg. Göteborg sticker ut men inte på ett positivt sätt.

Låt dem få veta den 9 september att lagen om valfrihet är här för att stanna

S och V skriver i sina budgetar för 2019 att Lov ska slopas och struntar i att ta med finansieringen för Lov, både för hemtjänst och för daglig verksamhet. Detta ansvarslösa beteende riskerar inte bara valfriheten, utan riskerar även att utsätta staden för skadeståndsanspråk.

De rödgrönas beteende i Göteborg saknar motstycke. Våra äldre förtjänar mer och bättre.

Lov är en framgångsreform

Lagen om valfrihet är en svensk framgångsreform som har gett äldre mer frihet över sin vardag och som ökat kvaliteten i svensk välfärd. Det mesta talar för att den kommunala äldreomsorgen har höjt sin standard tack vare konkurrensen. Hälften av kommunerna med Lov anger att det skett en tydlig förbättring i kvalitet i den egna äldreomsorgen sedan man konkurrensutsattes.

Äldres frihet att välja mellan en privat eller kommunal utförare är grundläggande för en god äldreomsorg. S och V ägnar mer tid åt att sprida myter om de privata utförarna och valfrihet än att ta till sig vad fakta säger och lyssna på vad våra äldre vill ha. De är mer intresserade av att smutskasta valfrihet än att höja kvaliteten inom hela äldreomsorgen.

Just nu är valfrihet inom hemtjänsten säkrad men den är sannerligen hotad. Både S och V har deklarerat att de vill riva upp lagen om valfrihet i Göteborg. Låt dem få veta den 9 september att lagen om valfrihet är här för att stanna.

Ann Catrine Fogelgren (L)

biträdande kommunalråd